ΦΥΛΛΟΔΕΤΗΣ

ΦΥΛΛΟΔΕΤΗΣ

Είδη που προκαλούν ζημιά κατά την διάρκεια της έκπτυξης των οφθαλμών:

Pandemis cerasana Hübner

Pandemis heparana Denis et Schiff.
Archips podana Scopoli                                                 

Ξενιστές μηλιά, ροδακινιά, βερυκκοκκιά

Εμφάνιση και σημασία: 
Η συχνότητά του και η σημασία του ποικίλει στην Ευρώπη. Η εμφάνισή του και η μαζική του αναπαραγωγή είναι ανεξάρτητη από την χρονιά και από την περιοχή παραγωγής, καθώς ένας μεγάλος πληθυσμός μπορεί να προκύψει οποτεδήποτε και οπουδήποτε. Το έντομο προτιμά τα είδη μηλιάς που ωριμάζουν νωρίς αλλά προκαλεί ζημιά και στα βερύκκοκκα και στα ροδάκινα επίσης. Προκαλεί  ορατή ζημιά με το μάσημα των καρπών αλλά επίσης καταστρέφει βλαστάρια, βλαστούς, οφθαλμούς και άνθη. Τα Pandemis ribeana Hübner, Argirotaemia pulchellana Haw και  Pandemis heparana Denis et Schiffermüller ανήκουν στην μεγάλη οικογένεια των torticidae που προκαλλούν ζημιές στις φυτείες οπωροφόρων. Τα πιο σημαντικά είδη έχουν συνήθως δύο γενιές το χρόνο. Η εμφάνιση του ενηλίκου  της τελευταίς γενιάς μπορεί να συμπέσει με την περίοδο της συγκομιδής.

Συμπτώματα:


Η ζημιά μπορεί ήδη να είναι εμφανής την άνοιξη κατά την διάρκεια της έκπτυξης των οφθαλμών όταν οι κάμπιες τρώνε τις εκβλαστήσεις και μπλέκουν τα νεαρά φύλλα με ένα  δικτυωτό τρόπο. Οι οφθαλμοί και τα άνθη γίνονται τα θύματα των πρώιμων προσβολών. Σε περίπτωση πιο αργής ανάπτυξης ακόμα και οι καρποί μπορούν να καταστραφούν. Τα νεαρά προσβεβλημένα μέρη παραμορφώνονται, αποχρωματίζονται (καφέ) και γίνονται νεκρωτικά. Οι κάμπιες της καλοκαιρινής γενιάς ξεφλουδίζουν την επιφάνεια του καρπού . Το μάσημα είναι συνήθως επιφανειακό, ακανόνιστο και έχει έκταση μερικών εκατοστών. Οι κάμπιες περιστασιακά ξεφλουδίζουν το φύλλο ή μασούν τον μίσχο του οφθαλμού.

Βιολογικός Κύκλος:
Το ώριμο έντομο έχει μήκος 2-10 mm. Το βασικό χρώμα των φτερών αλλάζει από ανοικτό κίτρινο σε σκούρο κίτρινοκαφέ, με αόριστες διαγώνιες λωρίδες. Τα αρσενικά είναι μικρότερα. Τα πιο ανοιχτόχρωμα έχουν πιο ξεκάθαρο μοτίβο. Τα αυγά είναι επίπεδα. Σχηματίζουν ομάδες (50-150 άτομα) και εν μέρει καλύπτουν το ένα το άλλο. Η ανεπτυγμένη προνύμφη έχει μήκος 12-22 mm. Το χρώμα της είναι πράσινο του μήλου με γκρίζες κηλίδες στην ράχη του. Η χρυσαλλίδα είναι ανοικτόχρωμη καφέ, η επονομαζόμενη pupa. Οι νεαρές (L1-L3) κάμπιες επιβιώνουν τον χειμώνα. Οι πεταλούδες πετούν τον Μάιο ή τον Ιούλιο και Αύγουστο. Η πιθανή τρίτη γενιά εμφανίζεται τον Σεπτέμβρη. Το Tortrix moth που εμφανίζεται το καλοκαίρι πολλαπλασιάζεται μαζικά και η ζημιά που προκαλεί μαζί με τα άλλα είδη της οικογένειας μπορεί να είναι τόσο σοβαρή που συγκρίνεται μ’ αυτή της καρπόκαψας.

Έλεγχος:
Η διαχειμάζουσα  προνύμφη μπορεί να αποδεκατιστεί με το κλάδεμα. Η πρώτη και ίσως πιο αποτελεσματική ημερομηνία χημικής επέμβασης είναι το στάδιο της πράσινης κορυφής της μηλιάς. Τότε πρέπει να χρησιμοποιούνται χημικά με καλή δράση εξ επαφής και η  επιτυχία του ψεκασμού  να μην αναστέλεται από την χαμηλή θερμοκρασία.

Η προστασία δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική χωρίς τοπικές παρατηρήσεις. Η πτήσεις των ενηλίκων σε εντατικά καλλιεργούμενες εκμεταλλεύσεις μπορεί να γίνει με την βοήθεια φερομονικών παγίδων και Metos ή εξοπλισμό KMS-P. Εάν  συλληφθούν 10-15 αρσενικά σε κάθε  παγίδα την βδομάδα επιβάλεται η επέμβαση. Η προστασία πρέπει να στοχεύει στις νεαρές προνύμφες  (Piretroids, Organic phosphorus aesters, Endoszulfán).

Οι φυσικοί εχθροί μπορούν να παίξουν ένα σημαντικό ρόλο στην ρύθμιση του πληθυσμού του εντόμου Τα ακόλουθα ωφέλιμα έντομα εμφανίζονται σε φυτείες μηλιάς: Macrocentrus linearis, Habrodytus chrysos walker, Toplectis maculator (Fabricius) and Himacerus apterus.

Η εφαρμογή του Insegar που περιέχει fenoxycarb  μπορεί να καθυστερήσει καθώς η δραστική του ουσία είναι πιο αποτελεσματική ενάντια στις μεγαλύτερες  (L5-L6) προνύμφες. Μπορούμε αποτελεσματικά να χρησιμοποιήσουμε αυτή την ουσία, τον βάκκιλο θουριγγίας και χημικά με Indoxacarb και  Tiakloprid περιβαλλοντικά φιλική ολοκληρωμένη φυτοπροστασία. Ένα μέρος αυτής της τεχνολογίας μπορεί να είναι η χρήση ουσιών παρεμποδιστών σύνθεσης χιτίνης (Lufenuron, Hexaflumuron).


Print   Email

Related Articles