To Ψηφιακό Ευρώ Έρχεται ενώ οι G20 Επιβεβαιώνουν την Δημιουργία ενός Nέου Νομισματικού Συστήματος

To Ψηφιακό Ευρώ Έρχεται ενώ οι G20 Επιβεβαιώνουν την Δημιουργία ενός Nέου Νομισματικού Συστήματος

Η ομάδα των είκοσι ισχυρότερων χωρών (G20) δήλωσε ότι συνεργάζεται με το ΔΝΤ για να επισημοποιήσει τη χρήση ψηφιακών νομισμάτων κεντρικής τράπεζας (CBDC)

στο τραπεζικό τους σύστημα. Είναι αδιανόητο ότι κανένα σημαντικό ΜΜΕ της Ελλάδας δεν κάλυψε την εξέλιξη αυτή. Το ψηφιακό ευρώ έρχεται, και σε αντίθεση με τα υπάρχοντα ευρώ, θα είναι ‘έξυπνο’ χρήμα. Τι σημαίνει όμως αυτό για τις ατομικές μας ελευθερίες; Διαβάστε προσεκτικά...

ΕΝΑ ΝΕΟ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Η ομάδα των είκοσι ισχυρότερων χωρών (G20) δήλωσε ότι συνεργάζεται με το ΔΝΤ, την Παγκόσμια Τράπεζα, και την BIS για να επισημοποιήσει τη χρήση ψηφιακών νομισμάτων κεντρικής τράπεζας (CBDC) στο τραπεζικό τους σύστημα. Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, μέχρι το τέλος του 2022 τα μέλη της G20, το ΔΝΤ, η Παγκόσμια Τράπεζα, και η BIS θα έχουν ολοκληρώσει το ρυθμιστικό πλαίσιο για την εισαγωγή των νέων ψηφιακών νομισμάτων. Αλλά ας ξεκινήσουμε με το τι είναι τα νέα ψηφιακά νομίσματα ή αλλιώς τα CBDCs.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΝΕΑ ΨΗΦΙΑΚΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ (CBDCs)

Το CBDC είναι τα αρχικά του Central Bank Digital Currency και αναφέρεται σ’ ένα ψηφιακό νόμισμα που εκδίδει μια κεντρική τράπεζα. Το νέο αυτό ψηφιακό νόμισμα θα συνδέεται μ' ένα υφιστάμενο νόμισμα, όπως είναι το δολάριο και το ευρώ, με σταθερή σχέση ανταλλαγής στο 1 ψηφιακό νόμισμα για 1 παλαιό ευρώ. Το CBDC βασίζεται στην τεχνολογία blockchain, όπως και τα κρυπτονομίσματα, και αποτελεί ‘έξυπνο’ χρήμα.

'Έξυπνο' χρήμα σημαίνει ότι είναι δυνατόν να προγραμματίσεις το χρήμα να συμπεριφέρεται με ένα τρόπο που έχει προ-αποφασίσει ο δημιουργός του. Για παράδειγμα μπορεί να προγραμματιστεί να καταγράφει όλες τις συναλλαγές που συμμετέχει από την δημιουργία του, και για πάντα.

Διαφορές του CBDC με το Bitcoin και άλλα Κρυπτονομίσματα

Όπως αναφέρθηκε, το CBDC βασίζεται στην τεχνολογία blockchain, όπως το Bitcoin, αλλά έχει κάποιες πολύ βασικές διαφορές σε σχέση με το Bitcoin.

(α) Ο έλεγχος της λειτουργίας του νέου συστήματος θα γίνεται 100% από την Κεντρική Τράπεζα. Το νέο σύστημα θα λειτουργεί ως ένα centralized network, σε αντίθεση με το Bitcoin που λειτουργεί 100% ως ένα αποκεντρωμένο δίκτυο (decentralized network).

(β) Κάθε συναλλαγή και κάθε ψηφιακό πορτοφόλι του CBDC θα υπόκειται σε καθολικό έλεγχο από την κεντρική τράπεζα, η οποία κατά το δοκούν θα μπορεί να ‘παγώνει’ οποιοδήποτε που συμμετέχει στο σύστημα. Σε αντίθεση με το δίκτυο Bitcoin όπου κανείς δεν μπορεί να ‘παγώσει’ ή να αποκλείσει κανένα ψηφιακό πορτοφόλι.

(γ) Η τιμή του CBDC δεν θα καθορίζεται από την προσφορά και την ζήτηση, αλλά θα αποτελεί μια σταθερή ισοτιμία. Θα αντικατοπτρίζει δε την αξία ενός υφισταμένου Εθνικού Νομίσματος με σχέση ανταλλαγής 1/1.

ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΥΡΩ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας ανακοίνωσαν τον Οκτώβρη ότι εξετάζουν την έκδοση CBDC. Μια έκθεση της ΕΚΤ ανέφερε ότι η απόφαση για έκδοση ψηφιακού ευρώ θα ανακοινωθεί τον Απρίλιο του 2021.

Την ίδια στιγμή το ψηφιακό γουάν της Κίνας είναι ήδη σχεδόν έτοιμο. Η Federal Reserve των ΗΠΑ διστάζει να ανοίξει τα χαρτιά της φοβούμενη ότι θα πλήξει το ρόλο του δολαρίου, αλλά αργά ή γρήγορα αναμένεται να ακολουθήσει με το ψηφιακό δολάριο.

ΠΩΣ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Η ΖΩΗ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΥΡΩ

Το γεγονός ότι σε λίγο καιρό θα χρησιμοποιούμε ψηφιακά ευρώ αντί για τα υπάρχοντα ευρώ αλλάζει τα πάντα. Όπως αναφέρθηκε, το ψηφιακό ευρώ, σε αντίθεση με το χρήμα που χρησιμοποιόυμε σήμερα, θα είναι ‘έξυπνο’ χρήμα. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Διαβάστε προσεκτικά.

(1) Θα ανοίξουμε όλοι λογαριασμό με την Κεντρική Τράπεζα της Ευρώπης, η οποία θα μας παράσχει ένα ηλεκτρονικό πορτοφόλι (digital wallet) με δύο διευθύνσεις, η μια θα δέχεται ψηφιακό ευρώ και η άλλη θα στέλνει ψηφιακό ευρώ.

(2) Τα μετρητά σταδιακά θα καταργηθούν. Φυσικά θα υπάρξει μια περίοδος ενός έτους, ή και περισσότερο, ώστε η μετάβαση στην νέα ψηφιακή νομισματική μονάδα να γίνει ομαλά. Να περιμένετε όμως ότι θα βάλουν φόρους στην ανάληψη μετρητών ώστε να επιταχύνουν την μετάβαση αυτή.

(3) Το ψηφιακό ευρώ θα βασίζεται στην τεχνολογία blockchain, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε συναλλαγή θα καταγράφεται για πάντα. Κάθε ευρώ ξεχωριστά θα περιλαμβάνει την ιστορική του πορεία ξεκινώντας από την έκδοση του από την κεντρική τράπεζα και όλη την διαδρομή του έως καταλήξει σε εμάς. H κεντρική τράπεζα θα έχει πλήρη πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες.

(4) Το ξέπλυμα χρήματος και η φοροδιαφυγή θα δεχτούν ένα τεράστιο χτύπημα. Αυτό θα αποτελέσει και το ισχυρό χαρτί για την άμεση εισαγωγή και εφαρμογή του νέου νομισματικού ψηφιακού συστήματος.

(5) Τα πάντα θα καταγράφονται. Εάν πληρωθούμε, εν αγνοία μας, μ’ ένα ευρώ που στο παρελθόν έχει συμμετάσχει σε παράνομες πράξεις, η κεντρική τράπεζα θα μπορεί να μπλοκάρει τον ψηφιακό μας λογαριασμό, μέχρι να αποδείξουμε την αθωότητα μας.

(6) Για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας θα δούμε πραγματικά αρνητικά επιτόκια στους καταθέτες. Όταν η κεντρική τράπεζα θα το αποφασίζει, τα ευρώ θα μειώνονται αυτόματα σε όλους τους λογαριασμούς. Σήμερα αυτό δεν γίνεται γιατί όλοι θα βγάζαμε τα χρήματα μας υπό την μορφή μετρητών. Το ψηφιακό ευρώ όμως δεν θα επιτρέπει την ανάληψη μετρητών. Να περιμένετε αρνητικά επιτόκια σε περιόδους οικονομικής ύφεσης.

 

ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΕΙ ΕΝΑ ΕΝΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Σύμφωνα με έγγραφο του ΔΝΤ με ημερομηνία την 19η Οκτωβρίου 2020. Η συνεχής και ταχεία πρόοδος στις ψηφιακές τεχνολογίες αύξησε τις προοπτικές για την υιοθέτηση νέων μορφών ψηφιακού χρήματος τόσο για εγχώριες όσο και για διεθνείς συναλλαγές. Αυτά περιλαμβάνουν τα ψηφιακά νομίσματα της κεντρικής τράπεζας (CBDC) και τα λεγόμενα παγκόσμια σταθερά νομίσματα (GSC) που προτείνονται από μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες ή πλατφόρμες.


Στις 15 Οκτωβρίου 2020, το ΔΝΤ δημοσίευσε μια ομιλία της διευθύνουσας συμβούλου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, Κρισταλίνα Γκεοργκιέιβα, με τίτλο "A New Bretton Woods Moment". Το άρθρο αναφέρεται σε μια τεράστια νομισματική αλλαγή που έρχεται στον πλανήτη, και γι’ αυτό ονομάζεται ”A New Bretton Woods”.

Τι ήταν το νομισματικό σύστημα Bretton Woods (1944-1971)

Το σύστημα Bretton Woods υπήρξε μια τεράστια αλλαγή στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Η συμφωνία του 1944 θέσπισε νέους κανόνες κεντρικής νομισματικής πολιτικής μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, Αυστραλίας, Ιαπωνίας, Καναδά και ορισμένων χωρών της Δυτικής Ευρώπης. 730 εκπρόσωποι από 44 συμμαχικά έθνη συγκεντρώθηκαν στο Νιού Χάμσαϊρ σ’ ένα ξενοδοχείο που ονομάζεται Bretton Woods. Η ομάδα διευθυνόταν από τον θρυλικό οικονομολόγο John Maynard Keynes και έναν ανώτατο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ. Σύμφωνα με το τελικό κείμενο, το δολάριο των ΗΠΑ αναγνωρίστηκε ως η κεντρική παγκόσμια νομισματική μονάδα (global reserve currency). Όλα τα άλλα νομίσματα συνδέθηκαν με το δολάρια σε σταθερή ισοτιμία και όλο αυτό το παγκόσμιο νομισματικό σύστημα διασυνδέθηκε με τον χρυσό. Το Bretton Woods ίσχυσε μέχρι τις αρχές του '70 όταν και καταργήθηκε από τον πρόεδρο Νίξον. Έκτοτε ο χρυσός αποσυνδέθηκε από το παγκόσμιο νομισματικό χάρτη και ξεκίνησε το free-float σύστημα διαπραγμάτευσης συναλλαγματικών ισοτιμιών που ισχύει έως και σήμερα.

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ -ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΕΝΑΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ;

Οι αλγόριθμοι έχουν ήδη επικρατήσει σε όλες τις πτυχές της δραστηριότητας μας, και το χρήμα δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Η νέα ψηφιακή εποχή του ευρώ έρχεται, είναι ήδη εδώ. Σίγουρα υπάρχουν θετικά στοιχεία από την έκδοση ψηφιακού ευρώ. Όπως η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Αλλά δυστυχώς οι κίνδυνοι για την δημοκρατία από την ύπαρξη ενός υπέρ-κεντροποιημένου νομισματικού συστήματος επισκιάζουν οποιοδήποτε πλεονέκτημα.

Το γεγονός ότι μια κεντρική τράπεζα θα μπορεί, κατά το δοκούν, να παγώνει την οικονομική δραστηριότητα ενός πολίτη είναι τρομακτικό. Ας φανταστούμε καθεστωτικές χώρες, όπως η Τουρκία, τι θα σημαίνει αυτό για τους πολέμιους του καθεστώτος; Η κάθε κεντρική τράπεζα στον πλανήτη θα έχει την δύναμη με το πάτημα ενός κουμπιού να βγάζει οποιονδήποτε συμμετέχοντα εκτός συστήματος. Καθώς δεν θα υπάρχουν μετρητά το πάγωμα ενός ηλεκτρονικού πορτοφολιού θα μπορεί να οδηγήσει ένα άτομο στην οικονομική εξαθλίωση.

Το γεγονός επίσης ότι η οικονομική μας δραστηριότητα θα καταγράφεται για πάντα είναι εξίσου τρομακτικό. Για να φανταστούμε τι θα γίνει αν κάποιος κακόβουλος οργανισμός καταφέρει να αποκτήσει πρόσβαση στα αρχεία αυτά. Καθώς τα εργαλεία blockchain ανάλυσης γίνονται όλο και πιο έξυπνα, το μόνο που θα χρειάζεται θα είναι η ταυτοποίηση ενός ηλεκτρονικού πορτοφολιού για να μάθει κάποιος όλο το ιστορικό των αγορών και πληρωμών μας από τα τέλη του 2022 και για πάντα.

 

Γιώργος Πρωτονοτάριος, Οικονομικός Αναλυτής

Πηγές :

IMF -A New Bretton Woods Moment

IMF -Digital Money Across Borders: Macro-Financial Implications

 


Print   Email

Related Articles