Τον Σεπτέμβριο του 2027 θα βεβαιωθούν τα αχρεωστήτως καταβληθέντα στους αγρότες στους οποίους απεστάλησαν ειδοποιήσεις από τον ΕΛΓΑ για τις αποζημιώσεις που έλαβαν για τις θεομηνίες Daniel και Ηλίας στη Θεσσαλία.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΕΛΓΑ αφορούν μόλις 2645 περιπτώσεις αγροτών και κτηνοτρόφων όπου το τελικό πόρισμα μετά την εξατομίκευση των ζημιών έδειξε απόκλιση από τις καταβληθείσες αποζημιώσεις σε σύνολο 38405 αιτήσεων ζημιάς που είχαν υποβληθεί. Αφορά δηλαδή μόλις το 7% των δηλώσεων ζημιάς από τις θεομηνίες.
Μάλιστα εντός μηνός Οκτωβρίου όσοι θεωρούν ότι δεν έγινε σωστά η διαδικασία της εξατομίκευσης έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αιτήσεις αναθεώρησης
Αξίζει να τονιστεί ότι παρόμοια διαδικασία είχε ακολουθηθεί και με τη θεομηνία Ιανός του 2020, όταν και τότε είχαν δοθεί προκαταβολές με βάση τη δορυφορική απεικόνιση της ζημιάς και στη συνέχεια αφού έγινε εξατομίκευση ζητήθηκε από μικρή και τότε μερίδα αγροτών η επιστροφή χρημάτων μέσω της διαδικασίας των αχρεωστήτως καταβληθέντων
H ανακοίνωση του ΕΛΓΑ:
Διευκρινίσεις ΕΛΓΑ σε σχέση με τα αχρεωστήτως καταβληθέντα του προγράμματος ενισχύσεων Daniel - Elias
Ο ΕΛ.Γ.Α. σε εφαρμογή των διατάξεων της Κ.Υ.Α.1494/341065ΦΕΚ B- 6367/06.11.2023, από τις οποίες προκύπτει η υποχρέωση των Υπηρεσιών του Οργανισμού περί ελέγχου των ενισχύσεων, τις οποίες έλαβαν οι πληγέντες παραγωγοί,για τις ζημίες τις οποίες υπέστησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα Daniel-Elias το έτος 2023, ολοκλήρωσε τις σχετικές διαδικασίες στα Πληροφοριακά του Συστήματα, με την διασταύρωση των διαθέσιμων στοιχείων.
Ακολούθως γνωστοποίησε σε 2645 παραγωγούς-έναντι των 38405 οι οποίοι έλαβαν ενισχύσεις- μέσω των κινητών τους τηλεφώνων, την εμφανιζόμενη διαφορά, η οποία προκύπτει μεταξύ των προκαταβολών τις οποίες έλαβαν και της αξίας των οριστικών πορισμάτων.
Οι προκαταβολές κατεβλήθησαν σύμφωνα με το άρθρο 5 παρ. 4 της προαναφερόμενης ΚΥΑ , ενώ οι Γεωπόνοι και οι Κτηνίατροι του Οργανισμού πραγματοποίησαν εξατομικευμένες αλλά και συνολικού χαρακτήρα εκτιμήσεις, όπου οι συνθήκες το επέβαλαν και κατέληξαν στην σύνταξη των οριστικών πορισμάτων, τα οποία αναρτήθηκαν από τον ΕΛ.Γ.Α. εντός του έτους 2024 στις Τοπικές Κοινότητες.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούσαν να λάβουν γνώση της αξίας των πορισμάτων τους και να εξαντλήσουν κάθε νόμιμη διαδικασία αναθεώρησης σε περίπτωση διαφωνίας τους.
Ο ΕΛ.Γ.Α. διευκρινίζει ότι σε ενδεχόμενο επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, θα βεβαιωθούν από την ΑΑΔΕ με την αποστολή χρηματικού καταλόγου από τον Οργανισμό το Σεπτέμβριο του έτους 2027, ημερομηνία κατά την οποία λήγει η χρονική διάρκεια του ad-hoc Προγράμματος.
Σε περίπτωση κατά την οποία εξακολουθούν οι ασφαλισμένοι αγρότες στον ΕΛ.Γ.Α. να διαφωνούν με το περιεχόμενο του οριστικού πορίσματός τους, έχουν τη δυνατότητα σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία να υποβάλλουν Τεκμηριωμένες Αιτήσεις Θεραπείας, ν. 2690/1999 άρθρο 24 και αντιρρήσεις, εντός του μηνός Οκτωβρίου 2025, στα αρμόδια Υποκαταστήματα του Οργανισμού, οι οποίες θα εξεταστούν από τις αρμόδιες Υπηρεσίες.
Πηγή: thessaliatv.gr