Υπόθεση Βαμβάκι: Αύξηση της προσφοράς – Μείωση της ζήτησης

Υπόθεση Βαμβάκι: Αύξηση της προσφοράς – Μείωση της ζήτησης

Η αυξημένη προσφορά και η χαμηλή ζήτηση προϊόντων βάμβακος πλήττουν τους παραγωγούς βάμβακος καθώς οι καταναλωτές επιλέγουν φθηνότερες εναλλακτικές λύσεις, σύμφωνα με άρθρο των Financial Times.

Επίσης η τιμή του βαμβακιού έχει πέσει καθώς ο αυξανόμενος ανταγωνισμός μεταξύ των μεγαλύτερων παραγωγών του κόσμου αυξάνει την προσφορά, ενώ οι καταναλωτές που δίνουν μεγάλη σημασία πλέον στο κόστος, αναζητούν ρούχα από φθηνότερα υφάσματα - υλικά. Με λίγα λόγια (όπως είπαμε και παραπάνω) φαίνεται πως η προσφορά αυξάνεται ενώ ταυτόχρονα η ζήτηση μειώνεται.

Οι προθεσμιακές τιμές του βαμβακιού ICE έπεσαν κάτω από τα 0,69 δολάρια ανά λίβρα αυτόν τον μήνα, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2020 και λιγότερο από το μισό της κορύφωσης της δεκαετίας που σημειώθηκε τον Μάιο του 2022. Οι τιμές έχουν μειωθεί λόγω της απότομης αύξησης της παραγωγής στη Βραζιλία, η οποία πρόσφατα ξεπέρασε τις ΗΠΑ ως ο μεγαλύτερος εξαγωγέας βαμβακιού στον κόσμο. Η χώρα της Νότιας Αμερικής εξήγαγε 12,4 εκατομμύρια δέματα στην καλλιεργητική περίοδο 2023-24 σε σύγκριση με τα 11,8 εκατομμύρια που προήλθαν από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ. Η Αυστραλία, ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο, έστειλε 5,8 εκατομμύρια δέματα.

Η Βραζιλία έχει αυξήσει σταθερά την έκταση του βαμβακιού την τελευταία δεκαετία, φτάνοντας τα 1,87 εκατομμύρια εκτάρια φυτεμένα για την καλλιεργητική περίοδο 2023-2024, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, αύξηση 13% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Οι χαμηλές τιμές του καλαμποκιού - που μειώνονται τα τελευταία δύο χρόνια - έχουν ωθήσει τους αγρότες στη Βραζιλία να φυτέψουν βαμβάκι αντί για μια καλαμπόκι.

Εν τω μεταξύ, η παγκόσμια ζήτηση για βαμβάκι έχει μειωθεί από την πανδημία του κορoνοϊού, καθώς η οικονομική επιβράδυνση και η απότομη αύξηση των επιτοκίων έχουν πιέσει τους καταναλωτές.

Τα τελευταία χρόνια, οι αγοραστές έχουν στραφεί ολοένα και περισσότερο σε πολυεστέρα και άλλα συνθετικά υφάσματα από πετρέλαιο, τα οποία είναι φθηνότερα και παράγονται ταχύτερα σε σχέση με το βαμβάκι, αλλά έχουν πολύ μεγαλύτερο περιβαλλοντικό κόστος. Το μεγάλο περιβαλλοντικό κόστος μπορεί να είναι ένας σοβαρός λόγος να επιδοτηθεί επιπλέον η καλλιέργεια βάμβακος παγκοσμίως. Αυτό όμως μένει να το δούμε τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Από την άλλη, οι αγρότες βρίσκονται αντιμέτωποι με χαμηλές τιμές, υψηλά κόστη παραγωγής τα οποία προκύπτουν από τις αυξανόμενες τιμές λιπασμάτων και άλλων εισροών, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται ο ανταγωνισμός. Οι αγρότες δυσκολεύονται να ασχοληθούν με καλλιέργειες υψηλού κόστους παραγωγής ωστόσο πολλοί εξακολουθούν να παράγουν βαμβάκι, ενώ για τη χώρα μας είναι μια από τις πιο σημαντικές καλλιέργειες.

Στην Ελλάδα, εκτός των άλλων, μεγάλες βαμβακοπαραγωγές περιοχές (Θεσσαλία, Έβρος, κ.λπ.) επλήγησαν από πλημμύρες, πυρκαγιές και άλλα έντονα καιρικά φαινόμενα κάτι που έβαλε «εμπόδια» στην παραγωγή βαμβακιού.

Αν πρόκειται να αυξηθεί η ζήτηση βάμβακος στο μέλλον, αυτό θα εξαρτηθεί από το αν οι καταναλωτές θα αποφασίσουν ότι θέλουν να πληρώσουν περισσότερα για προϊόντα που παράγονται από βαμβάκι... γιατί είναι πιο ποιοτικά, αλλά και γιατί ρυπαίνουν σημαντικά λιγότερο το περιβάλλον.

 

Ιωάννης Περουλάκης / insider.gr


Print   Email

Related Articles