ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΔΑΦΝΗΣ:
Η δάφνη είναι αειθαλές μικρό δένδρο ή θάμνος (στενόφυλλη ή πλατύφυλλη). Μπορεί να φτάσει από 2 έως 6 μέτρα.
Τα φύλλα είναι εναλλασσόμενα, ακέραια, λογχοειδή, με χρώμα βαθυπράσινο, με μικρό μίσχο και με ελαφρά κυματοειδή μορφή, έχουν μία αρωματική οσμή και πικρή γεύση, ενώ ο καρπός είναι δρύπη με σαρκώδες περικάρπιο και μεγάλο σπέρμα. Από τους καρπούς παράγεται το δαφνέλαιο, που έχει μορφή αλοιφής και στη συνηθισμένη θερμοκρασία είναι πράσινο.
Θα πρέπει να τονιστεί πως πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό φυτό το οποίο μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασίες από -15οC.
Τη συναντάμε σε διάφορα μέρη στην Ελληνική ύπαιθρο καθώς είναι αυτοφυής. Πιο συχνά συναντάται σε μέρη κοντά στη θάλασσα, σε νησιά και σε εδάφη καλά αρδευόμενα και πλούσια σε ασβεστολιθικά στοιχεία. Δεν έχει πρόβλημα αν το έδαφος είναι πλούσιο ή φτωχό και μπορεί να ευδοκιμήσει σε εδάφη με pH από 4,5 έως 8,2.
ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΦΥΤΟΥ ΤΗΣ ΔΑΦΝΗΣ:
Ο πολλαπλασιασμός του φυτού πραγματοποιείται συνήθως με σπορεία, ενώ ακολουθεί μεταφύτευση τους μετά το πέρασμα 3-4 μηνών στη θέση η οποία θα είναι και η οριστική τους. Άλλος πιθανός τρόπος πολλαπλασιασμού μπορεί να περιλαμβάνει μοσχεύματα ή και παραφυάδες.
ΕΠΟΧΗ ΦΥΤΕΥΣΗΣ / ΣΠΟΡΑΣ ΤΟΥ ΦΥΤΟΥ ΤΗΣ ΔΑΦΝΗΣ:
Τα προερχόμενα από το σπορείο μεταφυτεύονται στα 4 πρώτα φύλλα μέχρι να μεγαλώσουν αρκετά και να μεταφυτευθούν στο χωράφι. Σε συστηματική καλλιέργεια οι αποστάσεις φύτευσης, οι οποίες είναι συνήθως σε σχήμα ρόμβου, έχουν μήκος πλευράς 3-4μ. Για να μπορέσει το φυτό να αναπτυχθεί σωστά απαιτούνται όλες οι καλλιεργητικές φροντίδες (καταπολέμηση ζιζανίων, λίπανση, άρδευση). Τα άνθη του φυτού βγαίνουν Μάρτιο και Απρίλιο.
ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΤΟΥ ΦΥΤΟΥ ΤΗΣ ΔΑΦΝΗΣ:
Τα φύλλα συλλέγονται τέλη καλοκαιριού με αρχές φθινοπώρου μεταξύ Αυγούστου και Σεπτεμβρίου. Η διαδικασία συγκομιδής περιλαμβάνει κλάδεμα των κορυφών των βλαστών. Τα επόμενα στάδια περιλαμβάνουν την αποφύλλωση και την ξήρανση τους. Η διαδικασία της ξήρανσης μπορεί να είναι φυσική ή τεχνητή. Σημαντικό στοιχείο που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι το ποσοστό υγρασίας το οποίο πρέπει να είναι ≤13%.
ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΦΥΤΟΥ ΤΗΣ ΔΑΦΝΗΣ:
Η χρήση της δάφνης ξεκινά από την Αρχαία Ελλάδα όπου με τα φύλλα της στεφάνωναν τους ήρωες Χρησιμοποιείται στην μαγειρική ως άρτυμα και στην κονσερβοποιία ψαριών και κρεάτων καθώς και στη συσκευασία ξηρών καρπών. Τα άνθη της δάφνης όταν αποξηρανθούν μπορούν να χρησιμοποιούνται σε διάφορα φαγητά. Επίσης τα φύλλα και τα άνθη της δάφνης χρησιμοποιούνται σε διάφορα σκευάσματα που έχουν στόχο τη μείωση του ανθρώπινου βάρους. Τέλος το αιθέριο έλαιο της δάφνης μπορεί να χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία, σαπωνοποιία και σε λοιπές βιομηχανίες.
ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΔΑΦΝΗΣ:
Η αναλογία ξηρών προς χλωρά δαφνόφυλλα είναι 40% περίπου.
Η απόδοση σε αιθέριο έλαιο εξαρτάται από την ανάπτυξη του φυτού: (κατά προσέγγιση) τα χλωρά 1%, τα ξηρά 2% και οι καρποί 3%.
Στην περίπτωση που κάποιος ασχοληθεί με την καλλιέργεια δάφνης οργανωμένα, μπορεί να έχει ένα εισόδημα άνω των 2.000 ευρώ ανά στρέμμα. Αυτό το ποσό προκύπτει από μία μέση απόδοση 150 κιλών ξηρών φύλλων ανά στρέμμα, με την τιμή στην αγορά να φθάνει τα 15-20 ευρώ το κιλό.
ΧΡΗMΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΔΑΦΝΗΣ
Η χρηματοδότηση μιας μονάδας καλλιέργειας δάφνης ή δύναται να καλυφθεί εν μέρει μέσα από προγράμματα επιχορήγησης του Υπουργείου Γεωργίας. Τα ποσοστά κυμαίνονται από 40% έως 70% επί του συνολικού προϋπολογισμού. Από πλευράς δαπανών, ενισχύονται οι δαπάνες της εγκατάστασης των φυτειών, της κατασκευής κτιριακών εγκαταστάσεων και της προμήθειας μηχανολογικού εξοπλισμού.
Προγράμματα επιδότησης που περιλαμβάνουν τις εν λόγω καλλιέργειες είναι τα:
1) »ΣΧΕΔΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ -ΜΕΤΡΟ 121 καθώς και το
2) »ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ -ΜΕΤΡΟ 123Α Αυτό τον καιρό τα συγκεκριμένα προγράμματα επιδότησης είναι κλειστά για κατάθεση φακέλων υποψηφιότητας.
3) Στην περίπτωση που ο φάκελος υποψηφιότητας αφορά μεγάλες επενδύσεις τότε η χρηματοδότηση μπορεί να γίνει μέσω του »Νέου Αναπτυξιακού Νόμου που θα έχει ισχύ από την 1η έως και την 30η Οκτωβρίου 2012.
Νικήτας Δημητρόπουλος
Από capitalinvest.gr