ΝΗΜΑΤΟΕΙΔΗΣ ΤΩΝ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΩΝ

ΝΗΜΑΤΟΕΙΔΗΣ ΤΩΝ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΩΝ

Όνομα εντόμου: Tylenchulus semipenetran

 

Φάσμα προσβαλλομένων: 
Εσπεριδοειδή, ελιά, πασχαλιά, και διόσπυρος.

Συχνότητα και σπουδαιότητα: 
Αυτός ο νηματοειδής εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε σχέση με τις ρίζες των εσπεριδοειδών στις αρχές του 20 °C αιώνα και από τότε ανιχνεύθηκε στις περισσότερες περιοχές παραγωγής τους σε όλο τον κόσμο.

Συμπτώματα :

Ο νηματοειδής των εσπεριδοειδών προσβάλλει ρίζες φωλιάζοντας στη ρίζα ενώ το πίσω μέρος του παραμένει πάνω από το έδαφος. 
Ο νηματοειδής δεν καταστρέφει το δέντρο αλλά ελαττώνει τη ζωντάνια του και δημιουργεί προβλήματα στην επαναφύτευση.

Τα εξωτερικά (εξωεδαφικά) συμπτώματα της βλάβης από νηματοειδή είναι η απώλεια της ζωτικότητας, ο μαρασμός των μικρών κλαδιών, η μείωση της ανάπτυξης και ο περιορισμός του μεγέθους του καρπού αλλά και της παραγωγής. Τα προσβεβλημένα δέντρα δεν ανταποκρίνονται στη λίπανση και υποκύπτουν στη φυσική πίεση του νερού γρηγορότερα απ' ό,τι τα υγιή δέντρα. 

Τα συμπτώματα της μόλυνσης στο υπέδαφος συμπεριλαμβάνουν την ανεπαρκή ανάπτυξη των ριζών και το χώμα πέριξ των ριζών τους δίνει εμφάνιση λερωμένη.Μπορεί η μόλυνση του νηματοειδούς να μην προκαλέσει συμπτώματα πάνω από το έδαφος.Η βλάβη που προκαλείται από το νηματοειδή εξαρτάται από:

την ηλικία και τη ζωτικότητα του δέντρου,

την πυκνότητα του πληθυσμού του νηματοειδούς,

και την ευαισθησία του ριζώματος.

Τα ώριμα δέντρα ανέχονται σεβαστό αριθμό νηματοειδών πριν δείξουν έλλειψη ζωντάνιας και συμπτώματα κατάπτωσης.

 Περιγραφή του εντόμου:


Ο νηματοειδής είναι μικροσκοπικό, αδιαίρετο σκουλήκι που ζει στο χώμα και τους φυτικούς ιστούς και τρέφεται με τις ρίζες του φυτού. Τα θηλυκά του Tylenchulussemipenetrans είναι μη αποδημητικά, ασκοειδή, με μήκος 0.35‑0.40 χιλ., και γενικά βρίσκονται σε μικρές ομάδες στην επιφάνεια των ινωδών ριζών των εσπεριδοειδών, και τοποθετούν τα αυγά τους μαζικά,κάτω από υπολείμματα φυτών.

Τα ενήλικα αρσενικά (μήκους 0,34-4 χιλ) αναπτύσσονται σε 12 ημέρες από την εκκόλαψη και δεν τρέφονται.

 

Κύκλος ζωής: 
Τα θηλυκά παράγουν 75 µ 100 αυγά (μέσο μέγεθος 33 x 67 pm), που χρειάζονται   12 µ24 ημέρες για να εκκολαφθούν. Η ανάπτυξη ως το δεύτερο στάδιο συμβαίνει μέσα στο αυγό. Η εκκόλαψη χρειάζεται ελεύθερη υγρασία στο έδαφος. Τα θηλυκά είναι παράσιτα των οποίων η ανάπτυξη εξαρτάται από την επιτυχή εγκατάσταση και συντήρηση επάνω στα σημεία διατροφής. 
Ο νηματοειδής προσαρμόζεται στους περισσότερους τύπους εδάφους, αλλά η ραγδαία ανάπτυξη των μεγάλων πληθυσμός φαίνεται πως ενθαρρύνεται από τα λεπτά ή οργανικά εδάφη. Το αλμυρό έδαφος τονώνει τον πληθυσμό και το δέντρο στο οποίο θα επιτεθούν οι συγκεκριμένοι νηματοειδείς, παράγει πικρό καρπό.

Οι μεγαλύτεροι πληθυσμοί παρατηρούνται συνήθως σε κλίματα Μεσογειακά ή ερημικά και στη διάρκεια των περιόδων ξηρασίας σε τροπικά ή ημιτροπικά κλίματα. Ο πληθυσμός μειώνεται αισθητά αν το δέντρο πάσχει από ξηρασία. Έχει παρατηρηθεί πως οι ευνοϊκές συνθήκες για το νηματοειδή δημιουργούνται από το υδραυλικό αναβατόριο (το μηχανισμό με τον οποίο το νερό που βρίσκεται βαθιά στο χώμα προωθείται μέσω του ξυλήματος της ρίζας σε ρίζες που βρίσκονται σε ξηρά εδάφη). Αφού ο νηματοειδής των εσπεριδοειδών απαιτεί ζωντανό ξενιστή για την αναπαραγωγή του και έχει αρκετά εξειδικευμένους ξενιστές, ο πληθυσμός τους στις παλαιές φυτείες μειώνεται σε μια περίοδο 1-2 ετών. Αν όμως παραμένουν στην περιοχή ζωντανές ρίζες εσπεριδοειδών ή εναλλακτικοί ξενιστές, ο νηματοειδής μπορεί να επιβιώσει απεριόριστα.

Αντιμετώπιση:
Τα μέτρα αποστείρωσης είναι ουσιώδη για την αποφυγή των μολύνσεων από νηματοειδείς. 
Να χρησιμοποιείτε πιστοποιημένο φυτικό υλικό ελεύθερο από νηματοειδείς.
Η εναλλαγή μονοετών καλλιεργειών για 1-3 χρόνια πριν ξαναφυτέψουμε εσπεριδοειδή, βοηθά στη μείωση του πληθυσμού των νηματοειδών.
Χρησιμοποιείστε ανθεκτικό ριζικό υλικό είτε υπάρχουν νηματοειδείς είτε όχι. 
Αν η περιοχή είχε μολυνθεί από νηματοειδείς στο παρελθόν, μπορεί να είναι απαραίτητη η αποστείρωση πριν το φύτεμα για να μειωθεί ο πληθυσμός των νηματοειδών.

Η χρήση μετά το φύτεμα νηματοκτόνων όπως τα aldicarb, cadusafos, και oxamyl, όπου επιτρέπεται η χρήση τους, έχει αποδειχτεί αποτελεσματική στη μείωση του πληθυσμού των νηματοειδών, την αύξηση της παραγωγής και του μεγέθους του καρπού. Η επαναλαμβανόμενη χρήση τους όμως, μπορεί δυνητικά να μολύνει τα νερά -κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες. 
Ο νηματοειδής των εσπεριδοειδών εναποθέτει τα αυγά του στην επιφάνεια των ριζών, κι εκεί τα αυγά εκτίθενται σε διώκτες του εντόμου και παράσιτα, τα οποία όμως δεν υπάρχει τρόπος να εισαγάγουμε εκουσίως για να παρασχεθεί αποτελεσματική αντιμετώπιση.


Print   Email

Related Articles