ΘΡΙΠΑΣ ΤΩΝ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΩΝ

ΘΡΙΠΑΣ ΤΩΝ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΩΝ

Όνομα εντόμου: Scirtothrips citri 


Thysanoptera, Triphidae

Φάσμα προσβαλλομένων: όλα τα καλλιεργημένα φυτά και τα ζιζάνια.

Συχνότητα και σπουδαιότητα: 
Βρίσκεται σ' όλο τον κόσμο. Τα thrips δημιουργούν αποικίες από το επίπεδο της θάλασσας μέχρι και 2.000 μ. πάνω από το επίπεδο της θάλασσας. Απομυζούν τα περιεχόμενα του φυτού.

 Συμπτώματα :

Tα thrips έχουν πολύ ιδιόμορφη διατροφική συμπεριφορά. Αρχίζουν να τρέφονται διατρυπώντας και ξύνοντας την επιφάνεια του φύλλου με τις προβοσκίδες τους, για να απελευθερώσουν τα υγρά από διάφορα τμήματα του φυτού. Σ' αυτή τη διαδικασία τα thrips απελευθερώνουν συστατικά που τα βοηθούν να προχωνέψουν το φυτικό ιστό. Αργότερα, απομυζούν όλα τα υγρά του φυτού. Τα Thrips προτιμούν να θρέφονται με νεαρούς φυτικούς ιστούς στα πρωτοεμφανιζόμενα φύλλα. Όταν το φύλλο μεγαλώνει, μεγεθύνεται και η ζημιά που τους έχει προκαλέσει το thrip αφήνοντας στην επιφάνειά του κενά διαστήματα.

Η εμφάνιση της βλάβης είναι σαν ασημένια μπαλώματα ή λωρίδες στα φύλλα που λάμπουν στον ήλιο. Όταν η ζημιά είναι σοβαρή, τα μπαλώματα αυτά καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας του φύλλου, εμποδίζοντας τη φωτοσύνθεση. Το φυτό χάνει περισσότερο νερό απ' ό,τι σε κανονικές συνθήκες μέσω των τραυματισμένων ιστών του και οι ασθένειες εισέρχονται εύκολα στο ταλαιπωρημένο φυτό. 

Περιγραφή του εντόμου:


Tα Τhrips είναι μικρά, επιμήκη έντομα, της Τάξης των Θυσσανοπτέρων. Λόγω του ελάχιστου μεγέθους τους εύκολα παραβλέπονται. Τα ενήλικα έντομα είναι αχνοκίτρινα έως σκούρα καφέ και έχουν πλήρως ανεπτυγμένα φτερά. Τα φτερά είναι πολύ διαφορετικά απ' εκείνα των άλλων εντόμων. Έχουν μία μακρόστενη φλέβα με την οποία ενώνονται κάθετα αρκετά τριχίδια. Το φτερό μοιάζει σαν φράντζα. Όταν αναπαύονται, τα φτερά των εντόμων τυλίγονται στο πίσω μέρος του σώματός τους.

Τα ενήλικα έντομα είναι πιο ευκίνητα από τα ανώριμα γιατί μπορούν να πετούν. Προσελκύονται από το κίτρινο και λευκό χρώμα.

Οι χρυσαλλίδες είναι πολύ μικρές, ανοιχτοκίτρινες έως καφέ. Είναι το ενδιάμεσο στάδιο μεταξύ ανώριμου και ενήλικου. Έχουν κοντές κεραίες και μικρά, μη λειτουργικά φτερά. Tα αυγά είναι μικροσκοπικά, σχεδόν αόρατα. Το χρώμα τους είναι άσπρο ή κίτρινο.

Κύκλος ζωής: 
Τα Thrips ολοκληρώνουν τον κύκλο της ζωής τους σε 14 έως 30 ημέρες. Όταν η θερμοκρασία υπερβαίνει του 30 °C, ο κύκλος ζωής συντομεύει, μέχρι τις 10-11 ημέρες. Τα ενήλικα μπορεί να ζήσουν μέχρι 20 μέρες. Ο κύκλος ζωής του είδους  thrips αποτελείται από ένα στάδιο αυγού, δύο στάδια κάμπιας, ένα προ-χρυσαλλιδικό στάδιο χωρίς σίτιση, ένα στάδιο κουκουλιού χωρίς σίτιση, και τους σιτιζόμενους ενήλικες. 
Τα Thrips δε χρειάζονται ζευγάρωμα για αναπαραγωγή. Τα θηλυκά που δε ζευγαρώνουν, θα παραγάγουν μόνο θηλυκούς απογόνους. Κάθε θηλυκό μπορεί να παραγάγει μέχρι 80 αυγά. Σε κάποια μέρη του κόσμου όλος ο πληθυσμός των thrips αποτελείται από θηλυκά. Το θέμα της αναπαραγωγής είναι πολύ σημαντικό γιατί από ένα και μόνο έντομο μπορεί να παραχθεί ολόκληρος πληθυσμός σε μικρό χρονικό διάστημα.
Τα αυγά εισάγονται ένα ένα από τα θηλυκά στο φυτικό ιστό. Μόνο η μία άκρη του αυγού θα είναι κοντά στην επιφάνεια του ιστού, για να μπορέσει το ανώριμο έντομο να εμφανιστεί. Τα ενήλικα προτιμούν να εναποθέσουν τα αυγά τους σε φύλλα, κοτυληδόνες ή ιστούς ανθέων.

Αντιμετώπιση:
Αρκετοί φυσικού εχθροί ενισχύουν την προσπάθεια αντιμετώπισης των thrips. Δυστυχώς όμως, κανείς τους δεν είναι δυνατό να μειώσει τον πληθυσμό μόνος του σε βαθμό που να μην επηρεάζεται η αποδοτικότητα των φυτών. Επίσης η εντατική χρήση εντομοκτόνων περιορίζει τη δραστηριότητα των φυσικών εχθρών.

Χημική αντιμετώπιση: 
Λόγω των σοβαρών προβλημάτων ανθεκτικότητας στα εντομοκτόνα, είναι πολύ σημαντικό να τα χρησιμοποιούμε όσο λιγότερο γίνεται.
Tο μυστικό της χημικής αντιμετώπισης των thrips είναι η τοποθέτηση του εντομοκτόνου. Είναι απαραίτητο να φτάσει το προϊόν μέσα στο φυτό, στη βάση των φύλλων όπου εντοπίζεται η πλειονότητα των thrips. Αυτό συμβαίνει με τη χρήση νερού με μεγάλο όγκο και υψηλή πίεση.


Print   Email

Related Articles