Όνομα εντόμου: Planococcus citri
Φάσμα προσβαλλομένων:
εσπεριδοειδή, βαμβάκι και πολλά αναρριχητικά. Προσβάλλονται και άλλες καλλιέργειες όπως η μπανανιά, carambola (starfruit), κακάο, ανθοφόρος πιπερόριζα, macadamia, μάνγκο.
Συχνότητα και σπουδαιότητα:
Το έντομο ζει σε όλα τα τροπικά μέρη και ενίοτε και στα υποτροπικά.
Συμπτώματα :
Τα Μealybugs απορροφούν τον οπό του φυτού, μειώνοντας έτσι τη ζωτικότητα του δέντρου και εκκρίνουν μελίτωμα. Αν αρχίσει ένα σμήνος mealybugs να τρέφεται από το κοτσάνι ενός καρπού, ο καρπός θα πέσει.
Η ζημιά είναι μεγ αλύτερη την άνοιξη και το φθινόπωρο.
Περιγραφή του εντόμου:
Τα Μealybugs είναι απαλά, ωοειδή, επίπεδα, με υποδιαιρέσεις και καλυμμένα με λευκό κερί που δημιουργεί σχάρες στο σώμα. Το mealybug των εσπεριδοειδών έχει σώμα ροζ, ορατό μες από το κερί που το καλύπτει.
Τα θηλυκά mealybugs εναποθέτουν αρκετές εκατοντάδες αυγά στα φύλλα, καρπούς και κλαράκια. Οι νεοεκκολαφθείσες νύμφες είναι ανοιχτοκίτρινες, χωρίς κέρινο κάλυμμα, σύντομα όμως αρχίζουν να εκκρίνουν κερί.
Κύκλος ζωής:
Ο πληθυσμός του mealybug των εσπεριδοειδών γενικά αποτελείται από ίσο αριθμό αρσενικών και θηλυκών.
Τα αρσενικά ζουν για 2-4 ημέρες μετά την εμφάνιση της νύμφης. Τα θηλυκά αρχίζουν να εναποθέτουν αυγά 15-26 ημέρες μετά την ενηλικίωσή τους.
Η διάρκεια της ζωής από αυγό ως ενήλικο που εναποθέτει αυγά, κυμαίνεται από 20 έως 44 ημέρες. Το θηλυκό εναποθέτει 200-400 αυγά, με μέσο όρο τα 300, σε όλη του τη ζωή. Τα αυγά εναποτίθενται κατά ομάδες, καλυμμένα από κέρινα νήματα του ωοσάκου. Η εκκόλαψη ακολουθεί σε 2-10 ημέρες. Τα αρσενικά mealybugs έχουν 4 στάδια νύμφης. Κάθε στάδιο διακρίνεται από το επόμενο λόγω της απόρριψης του κελύφους. Τα θηλυκά mealybugs έχουν μόνο τρία στάδια νύμφης.
Αντιμετώπιση:
Τα Mealybugs αντιμετωπίζονται κυρίως με τη συντήρηση των φυσικών τους εχθρών και τη μείωση των μυρμηγκιών. Σπάνια απαιτείται περαιτέρω θεραπεία.
Υπάρχουν πολλές παρασιτικές σφήκες που επιτίθενται στο mealybug των εσπεριδοειδών και αρκετά σκαθάρια που το κυνηγούν.
Το σκαθάρι-καταστροφέας του mealybug (Cryptolaemus montrouzieri), είναι αδηφάγο ως προς το mealybug, τόσο σε στάδιο κάμπιας όσο και ενηλίκου. Επειδή το Cryptolaemus δεν επιζεί εύκολα το χειμώνα, μπορεί να αγοραστεί από εμπορικά καταστήματα στις αρχές της άνοιξης και να απελευθερωθεί στους κήπους όπου τον προηγούμενο χρόνο υπήρξε πρόβλημα με τα mealybugs.
H σφήκα Leptomastix dactylopii είναι ένα παρασιτοειδές που εναποθέτει αυγά μέσα στο σώμα του ξενιστή και είναι σε θέση να βρει ξενιστή ακόμα και σε πολύ μακρινή απόσταση. Το παρασιτοειδές εναποθέτει κατά μέσο όρο 80-100 αυγά και σε θερμοκρασία 26 °C ύστερα από 15 ημέρες θα εμφανιστεί ένα νέο παρασιτοειδές. Η πιθανή παρέμβαση λόγω της δραστηριότητας των μυρμηγκιών θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα, αφού η διείσδυσή τους στις αποικίες των mealybugs είναι πολύ δραστική, γι' αυτό και η αντιμετώπιση των μυρμηγκιών είναι πολύ σημαντική στα πλαίσια ενός ολοκληρωμένου προγράμματος προστασίας των εσπεριδοειδών.