Γαλλία: Νέο Νομοσχέδιο για την προστασία του Αγροτικού εισοδήματος

Την έγκριση του γαλλικού Κοινοβουλίου πήρε πριν από μερικές ημέρες το νέο αγροτικό νομοσχέδιο της χώρας, το οποίο στοχεύει στη βελτίωση της θέσης και του εισοδήματος των αγροτών, ρυθμίζοντας τις ελάχιστες τιμές και περιορίζοντας το καθεστώς προσφορών των σούπερ μάρκετ.

 

Οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου θεωρούν ότι αυτό δίνει περισσότερη δύναμη στα χέρια των αγροτών, οι οποίοι θα έχουν ισχυρότερο λόγο τόσο στην τιμολόγηση των προϊόντων τους όσο και στους λοιπούς συμβατικούς όρους στις συναλλαγές με τους εμπόρους.

Το ύψος της τιμής πώλησης των προϊόντων των παραγωγών θα καθορίζεται από διεπαγγελματικές οργανώσεις και θα απαγορεύεται στους εμπόρους λιανικής να πωλούν προϊόντα κάτω του κόστους –συν ένα περιθώριο του 10%– στον προμηθευτή. Επίσης, οι εκπτώσεις θα περιορίζονται στο 34% της αξίας ενός προϊόντος, αφαιρώντας ένα μεγάλο ποσοστό της πίεσης που ασκείται στους παραγωγούς.

Επιπλέον, το νέο νομοσχέδιο αποσκοπεί στην προώθηση των τοπικών προϊόντων, των πρακτικών βιολογικής γεωργίας και καλής διαβίωσης των ζώων, εξαλείφοντας την εκτροφή ωοπαραγωγών ορνίθων σε κλουβιά, υποστηρίζοντας τη βιντεοπαρακολούθηση στα σφαγεία και επιβάλλοντας κυρώσεις για την κακομεταχείριση των ζώων.

Έως το 2022, στόχος είναι η προμήθεια τοπικών προϊόντων στον τομέα της δημόσιας εστίασης να ανέρχεται στο 50%, εκ των οποίων το 20% θα είναι βιολογικά. Μέχρι την ίδια χρονιά, οι ρυθμιστικές αρχές της Γαλλίας επιθυμούν το 15% της αγροτικής γης της χώρας να έχει πιστοποιηθεί για βιολογική καλλιέργεια.

Παρά τους φιλόδοξους στόχους που θέτει, το νομοσχέδιο έχει ήδη δεχθεί έντονη κριτική τόσο από τη βιομηχανία λιανικής όσο και από τους αγρότες. Σύμφωνα με τον Michel-Edouard Leclerc, διευθύνοντα σύμβουλο της ομώνυμης γαλλικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ (Leclerc), το νέο κανονιστικό πλαίσιο θα οδηγήσει σε αυξήσεις τιμών σε περίπου 3.000 προϊόντα, τα περισσότερα από τα οποία δεν είναι αγροτικά και δεν κατασκευάζονται στη Γαλλία, όπως τα αναψυκτικά της Coca Cola και η Nutella.

Όπως δήλωσε ο κ. Leclerc στην εφημερίδα Le Parisien, τα μέτρα δεν θα επιτύχουν τον πρωταρχικό στόχο βελτίωσης του αγροτικού εισοδήματος. Στο ίδιο μήκος κύματος, η Συνομοσπονδία Επιχειρήσεων και Επιχειρηματιών της Γαλλίας (FEEF) τονίζει ότι η αύξηση της προτεινόμενης τιμολόγησης στην πραγματικότητα θα «αποδυναμώσει» τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επειδή θα ωθήσει τους λιανοπωλητές προς τις πολυεθνικές εταιρείες.

Την παραπάνω άποψη ενστερνίζεται το μεγάλο αγροτικό συνδικάτο Confédération Paysanne, το οποίο κάνει λόγο για «χαμένη ευκαιρία».

Το γαλλικό συνδικάτο θεωρεί ότι το νομοσχέδιο «αποτυγχάνει να αυξήσει το αγροτικό εισόδημα και να αποκαταστήσει τον συσχετισμό δυνάμεων στην αλυσίδα εφοδιασμού».

Πηγή: euractiv.gr / ypaithros.gr

Αγροτικές Ειδήσεις

  • Τα τιμολόγια των αρδευτικών υπηρεσιών προσδιορίζονται από τους παρόχους των υπηρεσιών αυτών (ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ, ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού) και αυτό πρέπει να γίνει έως το τέλος Ιουνίου 2019. Αυτό τονίστηκε στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποίησε ο Αν. ΥΠΕΝ κ. Σωκράτης Φάμελλος με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστό και Προέδρους ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ της Θεσσαλίας. Επίσης το «περιβαλλοντικό τέλος», δηλαδή η οικονομική συνεισφορά του τελικού χρήστη ανά κυβικό μέτρο καταναλωθέντος ύδατος, που αντιστοιχεί στο περιβαλλοντικό κόστος και στο κόστος πόρου, θα το τεκμηριώσει ο φορέας άρδευσης. Όπως επισημαίνει το ΥΠΕΝ, οι πάροχοι των αρδευτικών υπηρεσιών πρέπει να υπολογίσουν το…

  • Υπογράφτηκαν σήμερα από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρο Αραχωβίτη, οι αποφάσεις που καθορίζουν το ύψος των συνδεδεμένων με την παραγωγή ενισχύσεων για επτά σημαντικές καλλιέργειες το έτος 2018. Δείτε  στον παρακάτω πίνακα αναλυτικά τα ποσά ανά στρέμμα:

  • Η ελιά (Olea europaea L.) είναι το πιο εμβληματικό δένδρο της Μεσογείου και καλλιεργείται από την αρχαιότητα σε όλες τις χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο θάλασσα.

  • Μόνο στη Δυτική Ελλάδα, μέχρι στιγμής, έχουν υποβληθεί περισσότερες από 2.600 αιτήσεις για αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, περισσότερες από 1.800 στους νομούς Αχαΐας και Ηλείας, ενώ άλλες 620 αιτήσεις έχουν υποβληθεί από παραγωγούς της Αιτωλοακαρνανίας.

  • Στα Αρωματικά & Φαρμακευτικά Φυτά είναι αφιερωμένη η 5η επιστημονική συνάντηση ενημέρωσης της παραγωγικής βάσης, που διοργανώνει το Κέντρο ΔΗΜΗΤΡΑ Δράμας σε συνεργασία με το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Ανατολικής Μακεδονίας.

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Έρευνα

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd