100.000 χωράφια, σπίτια, οικόπεδα περνούν στο Δημόσιο. Ημερομηνίες

Ένα βήμα πριν περιέλθουν οριστικά στην κατοχή του Δημοσίου βρίσκονται δεκάδες χιλιάδες ακίνητα ιδιωτών εξαιτίας του γεγονότος ότι οι ιδιοκτήτες τους δεν προσήλθαν να τα δηλώσουν στο Εθνικό Κτηματολόγιο.

Μάλιστα η υφαρπαγή των ακινήτων αναμένεται να συνεχιστεί και τους προσεχείς μήνες, αφού σε κάθε περιοχή που θα λήγει η καταληκτική ημερομηνία δήλωσης που έχει οριστεί και ο ενδιαφερόμενος δεν προσέλθει, αυτομάτως οι περιουσίες θα περιέρχονται στο κράτος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συνολικός αριθμός των ακινήτων «αγνώστου ιδιοκτήτη» όπως χαρακτηρίζονται, που θα περάσουν στην κατοχή του Δημοσίου, θεωρείται βέβαιο ότι θα ξεπεράσει τις 100.000. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι σχετικές διαδικασίες μεταβίβασης διαμερισμάτων, καταστημάτων, αποθηκών, χωραφιών και οικοπέδων στο κράτος σε αρκετές περιοχές της επικράτειας, κάποιες εκ των οποίων θεωρούνται και ακριβές, όπως είναι για παράδειγμα αυτή του Νέου Ψυχικού.

 Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, σε τέτοια μέρη υπάρχει ακίνητη περιουσία εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, την οποία αναμένεται να εκμεταλλευτεί δεόντως η πολιτεία προκειμένου να φέρει έσοδα στα κρατικά ταμεία και μέρος εξ αυτών να πάει ακολούθως στην αποπληρωμή του δυσθεώρητου δημοσίου

Καταλυτικό ρόλο στην αξιοποίησή των αδήλωτων ακινήτων αναμένεται να διαδραματίσει η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. που «λειτουργεί με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά και η ίδια στην ιστοσελίδα της. Ειδικότερα, η Εταιρεία όπως διαβάζουμε, «διαχειρίζεται και αξιοποιεί τα περιουσιακά στοιχεία προκειμένου α) να συνεισφέρει πόρους για την υλοποίηση της επενδυτικής πολιτικής της Ελλάδας και για την πραγματοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην ενίσχυση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, και β) να συμβάλλει στην απομείωση των οικονομικών υποχρεώσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Παράλληλα, εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών που ψηφίστηκε μεσούντος του καλοκαιριού από τα θερινά τμήματα της Βουλής ξεκαθαρίζει ότι τα αστικά κα αγροτικά ακίνητα που δεν δηλώθηκαν τα τελευταία 14 χρόνια από τους ιδιοκτήτες τους στο Κτηματολόγιο περιέρχονται στο εν λόγω χαρτοφυλάκιο, ενώ τα δασικά χορτολιβαδικά, βραχώδη, φρυγανώδη, εποικιστικά και κρημνώδη, περιέρχονται στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το πρόβλημα αναμένεται να οξυνθεί όσο περνούν οι μέρες, αφού λίαν συντόμως λήγουν οι προθεσμίες που είχαν δοθεί (μαζί με τις σχετικές παρατάσεις) σε μια σειρά άλλων σημαντικών περιοχών ανά την Ελλάδα όπως είναι η Καλαμάτα, η Πάτρα, και το Αργοστόλι, αλλά και σε περιοχές εντός του νομού Αττικής όπως είναι τα Μελίσσια, η Νέα Σμύρνη και ο Άγιος Ιωάννης Ρέντης.

Βάσει του σχεδιασμού που έχει γίνει, η καταγραφή ολόκληρης της κτηματικής περιουσίας της χώρας αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το 2020, αν και για τους γνώστες αυτός ο στόχος θεωρείται αρκετά αισιόδοξος. Κατά τον νόμο, κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που έχει εμπράγματο ή εγγραπτέο δικαίωμα σε ακίνητο, υποχρεούται να υποβάλει δήλωση στο Κτηματολόγιο. Συγκεκριμένα, υποχρέωση υποβολής δήλωσης έχει ο ιδιοκτήτης ακινήτου, ο οποίος έχει κυριότητα (πλήρη ή ψιλή), και κάθε δικαιούχος επικαρπίας και προσωπικής ή πραγματικής δουλείας (οποιουδήποτε περιεχομένου). Δήλωση θα πρέπει να υποβάλλει επίσης ο δικαιούχος εμπράγματης ασφάλειας, κατάσχεσης, εγγραπτέας αγωγής, εγγραπτέας μίσθωσης (χρονομεριστική, χρηματοδοτική, υπερενναετής) και κάθε άλλου εγγραπτέου δικαιώματος αλλά και όσοι διαχειρίζονται ξένη περιουσία (πχ εκκαθαριστής διαθήκης, σύνδικος πτώχευσης, κηδεμόνας σχολάζουσας κληρονομιάς, εκτελεστής διαθήκης, διαχειριστής ακινήτου κ.λ.π.).

Πηγή: Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας

Σε ποιες περιοχές λήγουν προσεχώς οι προθεσμίες δήλωσης ακινήτων στο Εθνικό Κτηματολόγιο

Περιοχή Καταληκτική ημερομηνία

Διαλεκτό Καβάλας 15 Οκτωβρίου

Απολλωνία Σίφνου 19 Οκτωβρίου

Αρτεμώνας Σίφνου 19 Οκτωβρίου

Παράλιο Άστρος Αρκαδίας 29 Οκτωβρίου

Μελίσσια Αττικής 3 Νοεμβρίου

Πολύπετρο Κιλκίς 3 Νοεμβρίου

Νέα Σμύρνη Αττικής 10 Νοεμβρίου

Λυσιμάχεια Αιτωλίας 10 Νοεμβρίου

Νέα Κερασούντα Πρέβεζας 10 Νοεμβρίου

Κεφαλάρι Αργολίδας 15 Νοεμβρίου

Περαία Θεσσαλονίκης 23 Νοεμβρίου

Ποσειδωνία Σύρου 30 Νοεμβρίου

Νέα Αγχίαλος Βόλου 30 Νοεμβρίου

Θέρμη Θεσσαλονίκης 6 Δεκεμβρίου

Νέα Πέραμος Παγγαίου 6 Δεκεμβρίου

Φοίνικας Σύρου 6 Δεκεμβρίου

Γαλησσά Σύρου 9 Δεκεμβρίου

Στάμνα Αιτωλικού 9 Δεκεμβρίου

Αντικάλαμος Καλαμάτας 9 Δεκεμβρίου

Γιάννουλη Τυρνάβου 15 Δεκεμβρίου

Άγιος Ιωάννης Ρέντης 22 Δεκεμβρίου

Αιτωλικό Μεσολογγίου 22 Δεκεμβρίου

Αργοστόλι 22 Δεκεμβρίου

Αλέξανδρος Λευκάδας 22 Δεκεμβρίου

Πηγή: fpress.gr

Αγροτικές Ειδήσεις

  • Τα τιμολόγια των αρδευτικών υπηρεσιών προσδιορίζονται από τους παρόχους των υπηρεσιών αυτών (ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ, ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού) και αυτό πρέπει να γίνει έως το τέλος Ιουνίου 2019. Αυτό τονίστηκε στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποίησε ο Αν. ΥΠΕΝ κ. Σωκράτης Φάμελλος με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστό και Προέδρους ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ της Θεσσαλίας. Επίσης το «περιβαλλοντικό τέλος», δηλαδή η οικονομική συνεισφορά του τελικού χρήστη ανά κυβικό μέτρο καταναλωθέντος ύδατος, που αντιστοιχεί στο περιβαλλοντικό κόστος και στο κόστος πόρου, θα το τεκμηριώσει ο φορέας άρδευσης. Όπως επισημαίνει το ΥΠΕΝ, οι πάροχοι των αρδευτικών υπηρεσιών πρέπει να υπολογίσουν το…

  • Υπογράφτηκαν σήμερα από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρο Αραχωβίτη, οι αποφάσεις που καθορίζουν το ύψος των συνδεδεμένων με την παραγωγή ενισχύσεων για επτά σημαντικές καλλιέργειες το έτος 2018. Δείτε  στον παρακάτω πίνακα αναλυτικά τα ποσά ανά στρέμμα:

  • Η ελιά (Olea europaea L.) είναι το πιο εμβληματικό δένδρο της Μεσογείου και καλλιεργείται από την αρχαιότητα σε όλες τις χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο θάλασσα.

  • Μόνο στη Δυτική Ελλάδα, μέχρι στιγμής, έχουν υποβληθεί περισσότερες από 2.600 αιτήσεις για αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, περισσότερες από 1.800 στους νομούς Αχαΐας και Ηλείας, ενώ άλλες 620 αιτήσεις έχουν υποβληθεί από παραγωγούς της Αιτωλοακαρνανίας.

  • Στα Αρωματικά & Φαρμακευτικά Φυτά είναι αφιερωμένη η 5η επιστημονική συνάντηση ενημέρωσης της παραγωγικής βάσης, που διοργανώνει το Κέντρο ΔΗΜΗΤΡΑ Δράμας σε συνεργασία με το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Ανατολικής Μακεδονίας.

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Έρευνα

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
Our website is protected by DMC Firewall!