Κτηματολόγιο: Για ποιες περιοχές της χώρας ξεκινά η υποβολή δηλώσεων στις 15/10 (Σήμερα)

Η τελευταία και μεγαλύτερη «γενιά» κτηματογράφησης βρίσκεται προ των πυλών. Στις 15 Οκτωβρίου θα αρχίσει η υποβολή δηλώσεων στο Κτηματολόγιο σε 49 περιοχές, που καλύπτουν το 64,3% της έκτασης της χώρας.

Πρόκειται, κυρίως, για αγροτικές, ορεινές και νησιωτικές περιοχές, γεγονός που καθιστά τη διαδικασία δύσκολη, καθώς σε πολλές περιπτώσεις τα ακίνητα έχουν περάσει από γενιά σε γενιά προφορικά, χωρίς αποδεικτικά στοιχεία. Ο αρχικός προγραμματισμός προβλέπει την εκκίνηση όλων των κτηματογραφήσεων ταυτόχρονα, ακόμα όμως δεν έχει ξεκαθαριστεί αν αυτό θα καταστεί εφικτό στην πράξη, οπότε το πιθανότερο είναι ότι θα γίνεται σταδιακά. 

Τι σημαίνει, όμως, η εκκίνηση της διαδικασίας για την τσέπη των πολιτών; Κατά την κατάθεση των στοιχείων θα κληθούν να καταβάλουν 35 ευρώ ανά ιδιοκτησιακό δικαίωμα και 20 ευρώ για τους βοηθητικούς χώρους, ενώ στις αγροτικές περιοχές, αν το ίδιο άτομο έχει περισσότερα από δύο ιδιοκτησιακά δικαιώματα στον ίδιο δήμο, τότε θα πληρώνει μόνο δύο φορές το «κτηματόσημο». Πέρα απ’ αυτό, απαραίτητος είναι και ο γεωγραφικός εντοπισμός της έκτασης. 

Η πιο ασφαλής μέθοδος είναι η έκδοση τοπογραφικού, η οποία όμως κάθε άλλο παρά φτηνή είναι (αρχίζει από τα 250-300 ευρώ), ενώ ειδικά για μεγάλες εκτάσεις μπορεί το κόστος να φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα. 

Μια εύκολη και ανέξοδη λύση για όσους τα πάνε καλά με την τεχνολογία είναι ο γεωγραφικός εντοπισμός της έκτασης με «έξυπνο» κινητό νέας γενιάς, που διαθέτει GPS. Πρόκειται για μία εφαρμογή που μπορεί να δώσει άμεσο αποτέλεσμα στους πολίτες, χωρίς πάντως να είναι απόλυτα αξιόπιστη. Ούτως ή άλλως όμως, τα στοιχεία θα ελεγχθούν στο επόμενο στάδιο της κτηματογράφησης (ανάρτηση), οπότε και υπάρχει η δυνατότητα για διορθώσεις. Σημειώνεται ότι το τοπογραφικό διάγραμμα είναι υποχρεωτικό σε τέσσερις περιπτώσεις: όταν αναφέρεται στο συμβόλαιο, όταν ο πολίτης επικαλείται χρησικτησία, όταν έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια (και επομένως υπάρχει τοπογραφικό) ή όταν έχει εκδοθεί για άλλη χρήση (λ.χ., αγοραπωλησία).

Οι περιοχές 

Από τη Δευτέρα 15/10, λοιπόν, σχεδόν τα 2/3 της έκτασης της χώρας αναμένεται να τεθούν υπό κτηματογράφηση. Και λέμε "αναμένεται", γιατί μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα από την Ελληνικό Κτηματολόγιο & Χαρτογράφηση Α.Ε. η συνολική εκκίνηση του «ΚΤΙΜΑ 16», όπως έχει ονομαστεί το πρόγραμμα. Την ευθύνη για την εγκατάσταση και τη λειτουργία των γραφείων κτηματογράφησης έχουν τα μελετητικά γραφεία, που επικράτησαν στον διαγωνισμό και ανέλαβαν το έργο. Από τις 32 συμβάσεις του διαγωνισμού έχουν υπογραφεί οι 27, ενώ για τις άλλες πέντε (Κυκλάδες, Θεσπρωτία - Κέρκυρα, Ρέθυμνο, Χανιά και Ηράκλειο) εκκρεμεί η εκδίκαση ενστάσεων από συμμετέχοντες. Οι περιοχές αυτές εξαιρέθηκαν από τον στόχο ολοκλήρωσης του κτηματολογίου τον Ιούνιο του 2021, καθώς είναι απίθανο να ανατεθούν πριν από το τέλος του έτους και μετατίθενται για το 2022.

Ηδη σε κάποιες περιοχές οι ανάδοχοι έχουν γνωστοποιήσει με καταχωρήσεις σε τοπικά μέσα ότι η συλλογή δηλώσεων θα αρχίσει στις 15 Οκτωβρίου. Παράδειγμα, τα Δωδεκάνησα, με τη Ρόδο, την Κω, την Κάλυμνο και την Κάρπαθο να ανοίγουν την αυλαία. Την έναρξη της διαδικασίας έχουν ανακοινώσει τα μελετητικά γραφεία και στον νομό Ιωαννίνων. Συγκεκριμένα, από την ερχόμενη Δευτέρα θα αρχίσει η υποβολή δηλώσεων ακίνητης περιουσίας στους Δήμους Ιωαννιτών, Ζαγορίου, Μετσόβου, Β. Τζουμέρκων, Ζίτσας, Δωδώνης, Κόνιτσας και Πωγωνίου. Δύο εβδομάδες αργότερα, στις 30 Οκτωβρίου, θα δοθεί η εκκίνηση για τους κατοίκους των Δήμων Πρέβεζας, Πάργας και Ζηρού. 

Σε αυτήν την τέταρτη φάση θα καταγραφεί συνολικά το 43% των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων της χώρας σε 3.979 κοινότητες. Ως επί το πλείστον, βρίσκονται σε περιοχές αγροτικές ή ορεινές της Αττικής, της Στερεάς Ελλάδας, της Πελοποννήσου, της δυτικής Ελλάδας, των Ιονίων Νήσων, της Θεσσαλίας, της Ηπείρου, της δυτικής, της κεντρικής και της ανατολικής Μακεδονίας, της Θράκης, του βόρειου και του νότιου Αιγαίου, καθώς και της Κρήτης. Ο πληθυσμός που εμπλέκεται στην κτηματογράφηση και τη λειτουργία του συγκεκριμένου έργου υπερβαίνει τα 2.500.000 άτομα (κάτοικοι των εν λόγω περιοχών ή πολίτες που έχουν δικαιώματα σε αυτές). 

Το έργο θα εξυπηρετεί περισσότερες από 276.000 συναλλαγές γης ετησίως στις περιοχές τις οποίες καλύπτει και θα επηρεάζει περί τα 600.000 δικαιώματα. Σημειώνεται ότι ο διαγωνισμός είχε προκηρυχθεί πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2013 με συνολικό προϋπολογισμό 572.000.000 ευρώ, ακυρώθηκε όμως λόγω σαφών ενδείξεων για συνεννόηση μελετητικών γραφείων, ώστε να αποκλειστούν δύο ισπανικά γραφεία μελετών.

Πηγή: Δημοκρατία (ΚΥ, 14/10/18)

 

Αγροτικές Ειδήσεις

  • Τα τιμολόγια των αρδευτικών υπηρεσιών προσδιορίζονται από τους παρόχους των υπηρεσιών αυτών (ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ, ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού) και αυτό πρέπει να γίνει έως το τέλος Ιουνίου 2019. Αυτό τονίστηκε στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποίησε ο Αν. ΥΠΕΝ κ. Σωκράτης Φάμελλος με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστό και Προέδρους ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ της Θεσσαλίας. Επίσης το «περιβαλλοντικό τέλος», δηλαδή η οικονομική συνεισφορά του τελικού χρήστη ανά κυβικό μέτρο καταναλωθέντος ύδατος, που αντιστοιχεί στο περιβαλλοντικό κόστος και στο κόστος πόρου, θα το τεκμηριώσει ο φορέας άρδευσης. Όπως επισημαίνει το ΥΠΕΝ, οι πάροχοι των αρδευτικών υπηρεσιών πρέπει να υπολογίσουν το…

  • Υπογράφτηκαν σήμερα από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρο Αραχωβίτη, οι αποφάσεις που καθορίζουν το ύψος των συνδεδεμένων με την παραγωγή ενισχύσεων για επτά σημαντικές καλλιέργειες το έτος 2018. Δείτε  στον παρακάτω πίνακα αναλυτικά τα ποσά ανά στρέμμα:

  • Η ελιά (Olea europaea L.) είναι το πιο εμβληματικό δένδρο της Μεσογείου και καλλιεργείται από την αρχαιότητα σε όλες τις χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο θάλασσα.

  • Μόνο στη Δυτική Ελλάδα, μέχρι στιγμής, έχουν υποβληθεί περισσότερες από 2.600 αιτήσεις για αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, περισσότερες από 1.800 στους νομούς Αχαΐας και Ηλείας, ενώ άλλες 620 αιτήσεις έχουν υποβληθεί από παραγωγούς της Αιτωλοακαρνανίας.

  • Στα Αρωματικά & Φαρμακευτικά Φυτά είναι αφιερωμένη η 5η επιστημονική συνάντηση ενημέρωσης της παραγωγικής βάσης, που διοργανώνει το Κέντρο ΔΗΜΗΤΡΑ Δράμας σε συνεργασία με το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Ανατολικής Μακεδονίας.

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Έρευνα

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd