Τι συμβαίνει στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης;

«Γεφύρι της Άρτας» θυμίζει η επιχείρηση σωτηρίας της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες παρά τη βελτίωση του τιμήματος από τον Σέρβο επιχειρηματία Miodrag Kostic του MK Group που ήταν ο μόνος ενδιαφερόμενος για τα προς πώληση δύο εργοστάσια της ΕΒΖ, η πώληση δείχνει ότι δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί.

 

Η εξέλιξη αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα η ΕΒΖ να οδηγηθεί σε απαξίωση και πτώχευση, αργά ή γρήγορα, φορτώνοντας στους Έλληνες φορολογούμενους τα δάνειά της, ύψους 160 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός για την πώληση των δύο εργοστασίων στη Σερβία είχε διεξαχθεί τον Ιούλιο, με τρεις εταιρίες να συμμετέχουν στη φάση των βελτιωμένων προσφορών - AGRANA, CristalUnion-Viro Tvornica και MKGroup, με την τελευταία να παραμένει τελικώς ο μόνος ενδιαφερόμενος.

Η προσφορά που κατέθεσε το MK Group ανερχόταν σε 51 εκατ. ευρώ, διπλάσια του ελάχιστου τιμήματος για την απόκτηση των δύο μονάδων της ΕΒΖ. Ωστόσο, η πλευρά της διοίκησης της ΕΒΖ χαρακτήρισε την προσφορά "χαμηλή", ζητώντας να καταστεί άγονος ο διαγωνισμός.

Στην κυβέρνηση οι απόψεις μοιάζουν να διίστανται, ενώ οι αξιώσεις ορισμένων πλευρών από την Πειραιώς, που είναι ο βασικός πιστωτής της ΕΒΖ με χορηγήσεις της τάξεως των 160 εκατ. ευρώ, να διαγράψει το σύνολο πρακτικά των απαιτήσεών της σκοντάφτουν τόσο στους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και στα σχέδια που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ τραπεζών και Ευρωπαίων εποπτών τους. Κινδυνεύει έτσι ξεκάθαρα να χαθεί η ευκαιρία να εξυγιανθεί η υπερχρεωμένη βιομηχανία με ό,τι αυτό σημαίνει και για τους αγρότες και για τους εργαζομένους της.

Σημειώνεται πως η ΕΒΖ δεν διαθέτει επαρκή ταμειακή ρευστότητα για να ξεκινήσει με βιώσιμους όρους τη φετινή παραγωγή. Η δε Πειραιώς αδυνατεί να τη χρηματοδοτήσει περαιτέρω, με δεδομένο πως ήδη οι απαιτήσεις της από την ΕΒΖ είναι μη εξυπηρετούμενες. Ετσι, στην αγορά εκτιμάται πως εάν πουληθούν τα δύο σερβικά ζαχαρουργεία, εισπράξει το τίμημα η Πειραιώς και διαγράψει όπως έχει συμφωνηθεί στο σχέδιο εξυγίανσης άλλα τόσα χρέη, η ΕΒΖ θα μπορέσει να προχωρήσει με διαχειρίσιμες τραπεζικές υποχρεώσεις της τάξεως των περίπου 40 εκατ.

 

 

Πηγή: fpress.gr 

Αγροτικές Ειδήσεις

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Έρευνα

  • Η εποχή της άνοιξης έρχεται όλο και πιο νωρίς στον πλανήτη μας και πουθενά δεν είναι αυτό τόσο αισθητό, όσο στο Βόρειο Πόλο και γενικότερα στα υψηλά γεωγραφικά πλάτη,

  • Τεχνητή νοημοσύνη που βοηθά τους νεογέννητους χοίρους να επιβιώσουν τους πρώτους μήνες της ζωής τους, και μετά αποφασίζει ποιες χοιρομητέρες θα πάνε προς σφαγή, έχει αναπτυχθεί και αρχίζει να χρησιμοποιείται σε φάρμες εκτροφής χοίρων στην Κίνα.

  • Σημαντικά στοιχεία για την σωστή λίπανση των ελαιόδεντρων προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο της παρενιαυτοφορίας (η κατάσταση όπου ενώ το δέντρο βρίσκεται σε πλήρη καρποφορία, την επόμενη χρονιά παρατηρείται απότομη πτώση της παραγωγής του) παρουσιάζει πρόσφατη διεθνής πανεπιστημιακή έκθεση.

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
DMC Firewall is a Joomla Security extension!