Η Pepsico κλείνει εργοστάσια στην Ελλάδα, αλλά βραβεύεται ως... κορυφαίος εργοδότης

Έκπληξη σε μεγάλη μερίδα της αγοράς προκάλεσε η πρόσφατη βράβευση της Pepsico Ελλάδας ως “Κορυφαίος Εργοδότης (“Top Employer Greece 2017”) στη χώρα μας από τον οργανισμό Top Employer Institute,

μερικούς μόλις μήνες μετά την απόφαση της να βάλει λουκέτο στη μονάδα στα Οινόφυτα και να διακόψει την παραγωγή αναψυκτικών στην Ελλάδα, ενώ και το 2013 είχε κλείσει εργοστάσιο εμφιάλωσης νερού στο Λουτράκι.

Μόλις τον περασμένο Νοέμβριο η εταιρεία ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο “αλλαγών στην εφοδιαστική αλυσίδα των αναψυκτικών της στην Ελλάδα”, διακόπτει τη λειτουργία του εργοστασίου στα Οινόφυτα, το οποίο λειτουργούσε από το 1998. Στο εργοστάσιο των Οινοφύτων απασχολούνταν 65 άτομα. Πληροφορίες ανέφεραν πως εξ αυτών, τα 51 απορροφήθηκαν σε άλλες θέσεις εργασίας του ομίλου (κυρίως στο εργοστάσιο της Tasty στον Άγιο Στέφανο), ενώ τα υπόλοιπα 14 άτομα αποχώρησαν μέσω προγράμματος εθελουσίας εξόδου.

Είχε προηγηθεί το λουκέτο του εργοστασίου της εταιρείας στο Λουτράκι, όπου εμφιαλώνονταν το φυσικό μεταλλικό νερό ΗΒΗ-Λουτράκι και θεωρούνταν μια από τις πιο σύγχρονες μονάδες εμφιάλωσης στην Ελλάδα, με τρεις γραμμές παραγωγής. Επρόκειτο για μια ιστορική μονάδα καθώς εκεί λειτουργούσε το εργοστάσιο εμφιάλωσης του νερού της πηγής Καραντάνη. Η εταιρεία εκείνη είχε εξαγοραστεί στη συνέχεια από τη βιομηχανία αναψυκτικών Ήβη-Παναγόπουλος, η οποία το 1989 εξαγοράστηκε από την πολυεθνική Pepsico, της οποίας ήταν ο αποκλειστικός συνεργάτης στην Ελλάδα από το 1973. Η μονάδα στο Λουτράκι έκλεισε προ τριετίας και οι περισότεροι εργαζόμενοι απολύθηκαν με τη νόμιμη αποζημίωση.

Προ ημερών, η θυγατρική της πολυεθνικής εταιρείας με καταχωρήσεις στον Τύπο και δελτία τύπου, ανέδειξε τη βράβευσή της ως “Top Employer Greece 2017”, σημειώνοντας πως έτσι “επιβεβαιώνονται στο ακέραιο η στρατηγική διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού και οι άριστες εργασιακές συνθήκες”. Σημειωτέον πως ανάλογη διάκριση είχε δοθεί και το 2016 από το ίδιο ινστιτούτο.

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται πως “το διεθνώς αναγνωρισμένο Ινστιτούτο "Top Employer 2017" πιστοποίησε, μετά από ανεξάρτητη έρευνα που διενήργησε, την PepsiCo Ελλάδας ως εξαιρετικό εργοδότη. Σύμφωνα με στοιχεία που παρέχονται στην ιστοσελίδα του, το Top Employers Institute που εδρεύει στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας, ιδρύθηκε το 1991 “από εκατοντάδες επιχειρήσεων που δημιούργησαν μια κοινότητα 1.200 εργοδοτών σε 116 χώρες”. Η εταιρεία αναφέρει πως στην Ελλάδα, υπάρχουν μόλις 7 πιστοποιημένοι Top Employers, μεταξύ των οποίων και η Pepsico Greece. Προφανώς, οι υπόλοιπες επιχειρήσεις στην Ελλάδα δεν είναι αναλόγως πιστοποιημένες.

Έξι συνεχή χρόνια ζημιών

Σε ότι αφορά, πάντως, την Pepsico Ελλάδας, η οποία πέρυσι εμφάνισε για έκτη συνεχόμενη χρήση ζημιές οι οποίες άγγιξαν τα 9,9 εκατ. ευρώ και πτώση του τζίρου της στα 50,07 εκατ. ευρώ από 58,17 εκατ. ευρώ που ήταν το 2014, αναζητά αγοραστή και για τις αποθήκες και τα γραφεία που διέθετε στο Κορωπί.

Όπως προκύπτει από τον ισολογισμό της οικονομικής χρήσης 1/1/2015 - 31/12/2015, οι πωλήσεις της Pepsico ΗΒΗ περιορίστηκαν στα 50.071.387 ευρώ, όταν το 2014 το αντίστοιχο ποσό ήταν 58.173.953 ευρώ. Το αποτέλεσμα προ τόκων και φόρων για το 2015 ήταν ζημία 9.853.529 ευρώ και το 2014 ήταν ζημία 9.782.852 ευρώ. Την ίδια στιγμή, ο συνολικός δανεισμός της εταιρείας ανήλθε στις 31 Δεκεμβρίου 2015 σε 15,7 εκατ. ευρώ έναντι 8,8 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση. Στην αύξηση του δανεισμού, ανέφερε η εταιρεία, συνέβαλε κατά κύριο λόγο η επιβολή των capital controls τον Ιούνιο του 2015.

Ως προς τη μείωση του τζίρου, αποδίδεται κυρίως στη γενικότερη ύφεση της οικονομίας και την κατ' επέκταση συρρίκνωση της αγοραστική δύναμης των τελικών καταναλωτών. Ήδη το μερίδιό της, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, έχει υποχωρήσει κάτω από το 5%, που κατατάσσει τον όμιλο πλέον στην τρίτη θέση του κλάδου.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, την τροφοδότηση της ελληνικής αγοράς με προϊόντα Pepsi, αυτή πλέον γίνεται από τρίτες χώρες, κυρίως από τη Ρουμανία.

 

Πηγή: economy365.gr  

Αγροτικές Ειδήσεις

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Έρευνα

  • Σημαντικά στοιχεία για την σωστή λίπανση των ελαιόδεντρων προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο της παρενιαυτοφορίας (η κατάσταση όπου ενώ το δέντρο βρίσκεται σε πλήρη καρποφορία, την επόμενη χρονιά παρατηρείται απότομη πτώση της παραγωγής του) παρουσιάζει πρόσφατη διεθνής πανεπιστημιακή έκθεση.

  • Στη δημιουργία ενός αισθητήρα με τη μορφή ταινίας, ο οποίος είναι σε θέση να δώσει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τις ποσότητες του νερού που απορροφούν και μετακινούν τα φυτά (από τις ρίζες έως τα φύλλα) δημιούργησαν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Αϊόβα των Ηνωμένων Πολιτειών.

  • Η Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων (ΑΠΧ) απειλεί να εξαπλωθεί στην Ευρώπη. Τι θα πρέπει να γνωρίζετε

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd