1η θέση στις ΗΠΑ το Τούρκικο Γιαούρτι της Chobani

Στην πρώτη θέση της συνολικής αγοράς γιαουρτιού στις ΗΠΑ κατάφερε να περάσει η Chobani, εκθρονίζοντας τo Yoplait της General Mills, παρά το γεγονός ότι η πρώτη δραστηριοποιείται αποκλειστικά στην κατηγορία του «ελληνικού» γιαουρτιού.

 

Με βάση τα στοιχεία της Nielsen, τo 2011 το Yoplait ήταν ηγέτης στην αγορά, με μερίδιο της τάξης του 25% στο σύνολο της αγοράς γιαουρτιού στις ΗΠΑ. Ωστόσο στο τέλος του 2016 βρέθηκε στην 3η θέση, με μερίδιο 19%, πίσω από την Chobani και την Dannon (όπως ονομάζεται η Danone στις ΗΠΑ).

Το πέρασμα στην πρώτη θέση της κατάταξης έγινε σε μία αγορά που το 2016 ελαφρώς, κατά 0,3%, στα 7,6 δισ. δολ., με την Chobani να πετυχαίνει διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης, φθάνοντας σχεδόν τα 2 δισ. δολ. πωλήσεις, έναντι 1,75 δισ. δολ. του brand, Yoplait.

Όπως ανακοινώθηκε από την Chobani, το ποσοστό της ανήλθε στο 19,8% στο σύνολο της αγοράς, ενώ στην κατηγορία του «ελληνικού» γιαουρτιού φθάνει στο 37,6%. Παρά το γεγονός ότι η ζήτηση για «ελληνικό» γιαούρτι στις ΗΠΑ δεν γνωρίζει την ανάπτυξη των προηγούμενων ετών, η Chobani έχει ενισχύσει πωλήσεις και μερίδια, με τον εμπλουτισμό της γκάμας των προϊόντων της, λανσάροντας πρόσφατα και πόσιμο γιαούρτι σε ποικιλία γεύσεων.

Η κόπωση του ελληνικού γιαουρτιού στις ΗΠΑ

Όσο μεγάλη ήταν η ανάπτυξη που γνώρισε τα προηγούμενα χρόνια, τόσο απότομη ήταν και η πτώση του ελληνικού γιαουρτιού στις ΗΠΑ. 
Είναι ενδεικτικό ότι η Chobani η οποία άρχισε να πουλά γιαούρτι το 2007 είδε τις πωλήσεις της να εκτοξεύονται στα 1,1 δισ. ευρώ μέσα στα πρώτα πέντε χρόνια.

Ωστόσο η συνέχεια δεν ήταν εξίσου συναρπαστική, επιβεβαιώνοντας αυτό που λέει η αγορά ότι «μόδα είναι και περνάει».
Μετά από αρκετά χρόνια ταχείας ανάπτυξης, η μόδα του ελληνικού γιαουρτιού στις ΗΠΑ φαίνεται να περνάει και ο μέχρι πρώτινος ενθουσιασμός των Αμερικάνων για το δημοφιλές προϊόν, να καταλαγιάζει. 

Σύμφωνα με την εταιρεία έρευνας αγοράς Euromonitor, «το ελληνικό γιαούρτι σίγουρα χάνει έδαφος» δήλωσε ο Jared Koerten, αναλυτής τροφίμων, αποδίδοντας την πτώση σε θέμα κούρασης. Οι Αμερικανοί πλέον αναζητούν το νέο προϊόν για να αγαπήσουν. «Στην Αμερική βαριόμαστε πολύ γρήγορα τα πράγματα» δήλωσε ο Koerten , ο οποίος υπενθυμίζει ότι πριν από λίγο καιρό το παγωμένο γιαούρτι ήταν στην κορυφή της προτίμησης των καταναλωτών αλλά πλέον κανείς δεν φαίνεται να του δίνει σημασία. 

Η άνοδο της Chopani και η διαμάχη με την ΦΑΓΕ

Ο Hamdi Ulukaya, ιδιοκτήτη της βιομηχανίας Chobani αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτοδημιούργητου επιχειρηματία. 
Η μεγάλη αλλαγή στη ζωή του, ήρθε όταν, μία μέρα τυχαία, διάβασε μία αγγελία στη εφημερίδα για ένα παλιό εργοστάσιο που πουλούσε η εταιρεία Kraft Foods.

Tότε αποφάσισε να δανειστεί 1 εκατ. δολάρια από τις τράπεζες SBA και Key Bank, για να αγοράσει το εργοστάσιο γιαουρτιού Breyer, το οποίο πουλούσε η εταιρεία Kraft Foods. Προσέλαβε τέσσερις εργαζόμενους από το εργοστάσιο, καθώς και έναν ειδικό επί των γιαουρτιών από την Τουρκία και ξεκίνησε την προσπάθεια δημιουργίας γιαουρτιού.

Μέσα σε πέντε χρόνια, η Chobani έφτασε να έχει ετήσιο τζίρο 1 δισ. ευρώ και να απασχολεί 3.000 εργαζόμενους.

Η χρησιμοποίηση όμως του όρου «ελληνικού γιαουρτιού» προκάλεσε και την γνωστή κόντρα με την ελληνική γαλακτοβιομηχανία ΦΑΓΕ, οδηγώντας τις δύο εταιρείες στα δικαστήρια. Η αρχή έγινε με την βρετανική δικαιοσύνη, όπου το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου έδωσε τέλος στην υπόθεση “Greek Yoghurt”, με την απόφασή του να είναι οριστική, χωρίς δυνατότητα άσκησης περαιτέρω ενδίκων μέσων.

Ειδικότερα η βρετανική δικαιοσύνη απαγόρευσε στην Chobani να πωλεί, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στραγγιστό γιαούρτι που παρασκευάζεται στις ΗΠΑ ως Greek Yoghurt, ενώ την υποχρέωσε να  αποζημιώσει τη ΦΑΓΕ για τα έξοδα που προέκυψαν κατά τη διαδικασία αίτησης της πρώτης για άδεια προσφυγής στο Ανώτατο Δικαστήριο.

 

 

Πηγή: insider.gr 

Αγροτικές Ειδήσεις

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Έρευνα

  • Σημαντικά στοιχεία για την σωστή λίπανση των ελαιόδεντρων προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο της παρενιαυτοφορίας (η κατάσταση όπου ενώ το δέντρο βρίσκεται σε πλήρη καρποφορία, την επόμενη χρονιά παρατηρείται απότομη πτώση της παραγωγής του) παρουσιάζει πρόσφατη διεθνής πανεπιστημιακή έκθεση.

  • Στη δημιουργία ενός αισθητήρα με τη μορφή ταινίας, ο οποίος είναι σε θέση να δώσει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τις ποσότητες του νερού που απορροφούν και μετακινούν τα φυτά (από τις ρίζες έως τα φύλλα) δημιούργησαν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Αϊόβα των Ηνωμένων Πολιτειών.

  • Η Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων (ΑΠΧ) απειλεί να εξαπλωθεί στην Ευρώπη. Τι θα πρέπει να γνωρίζετε

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd