Δεύτερη πρόσκληση στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών σε 5 Περιφέρειες της χώρας

Την υπόσχεση πως μέχρι τις 12 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη πρόσκληση των Νέων Αγροτών σε 5 Περιφέρειες της χώρας έλαβαν οι περιφερειάρχες από τις διαχειριστικές αρχές, ενώ ο γενικός γραμματέας Κοινοτικών Πόρων Χαράλαμπος Κασίμης,

είπε πως εξετάζεται η μεταφορά πρόσθετων (πέραν αυτών της υπερδέσμευσης) κονδυλίων στο Μέτρο των Νέων μέσω της εσωτερικής ανακατανομής των πόρων των Προγραμμάτων, για τους επιλαχόντες. Ωστόσο, τα χρήματα αυτά δεν επαρκούν για όλους, είπε η ΕΝΠΕ.

Αυτά προέκυψαν σε συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι των Περιφερειών με τον Γενικό Γραμματέα  του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Χαράλαμπο Κασίμη και αρμόδια στελέχη της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής του ΠΑΑ 2014-2020.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός σε δηλώσεις του τόνισε ότι «Σήμερα ανοίγουμε παράθυρο ευκαιρίας για την ένταξη επιπλέον εκατοντάδων νέων αγροτών στο υπομέτρο 6.1 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020. Θέση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας ήταν και παραμένει να ενταχθούν όλοι οι επιλαχόντες, όπως άλλωστε συνέβη σε συγκεκριμένη Περιφέρεια».

Να σημειωθεί ότι στη συνάντηση έλαβαν μέρος οι Περιφερειάρχες Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης και Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Χρήστος Μέτιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Κεντρικής Μακεδονίας Θεοφάνης Παππάς, από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ο διευθυντής του γραφείου του Περιφερειάρχη Κώστα Μπακογιάννη Βαγγέλης Βλάχος και ο γενικός διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Σταύρος Τσελάς και από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ο προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Αντώνης Βουτσίνος

Μετά τη συνάντηση ο κ. Κώστας Αγοραστός δήλωσε τα εξής: «Θέση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας είναι να ενταχθούν στο υπομέτρο 6.1 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης όλοι οι επιλαχόντες νέοι αγρότες όλων των Περιφερειών, που πληρούν τα κριτήρια και συγκεντρώνουν υψηλή βαθμολογία, τόσο για λόγους ισονομίας και ισοπολιτείας όπως συνέβη σε συγκεκριμένη Περιφέρεια όσο και για να υποστηριχθεί η ηλικιακή ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού.

Αυτή τη θέση αναπτύξαμε σήμερα στον κ. Χ. Κασίμη και τα αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη και θεωρούμε θετικό, απ’ ότι διαπιστώσαμε, πως έχουν τη βούληση να συμβάλλουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Ήδη έχουν κάνει προεργασία και μας παρουσίασαν μια ενδιαφέρουσα πρόταση για τη μεταφορά πρόσθετων (πέραν αυτών της υπερδέσμευσης) κονδυλίων στο υπομέτρο 6.1 μέσω της εσωτερικής ανακατανομής των πόρων του ΠΑΑ. Ωστόσο, τα χρήματα αυτά δεν επαρκούν για όλους.

Παράλληλα, μας ανέφεραν ότι έως τις 12 Μαρτίου πρόκειται να εκδοθεί η δεύτερη προκήρυξη στις Περιφέρειες Αττικής, Ηπείρου, Στερεάς Ελλάδας, Ιονίων Νήσων, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου στις οποίες δεν εξαντλήθηκε ο αρχικός προϋπολογισμός του υπομέτρου.

Σε περίπτωση που ο προϋπολογισμός δεν εξαντληθεί ούτε στη δεύτερη πρόσκληση, τότε και αυτά τα κονδύλια που θα περισσέψουν, θα διατεθούν για την ένταξη επιλαχόντων νέων αγροτών στις Περιφέρειες στις οποίες δεν έχουν ενταχθεί όλοι όσοι πληρούν τα κριτήρια. Στην περίπτωση, βεβαίως, που σ’ αυτές τις έξι Περιφέρειες υπάρξουν επιλαχόντες για την ένταξη των οποίων δεν επαρκεί ο προϋπολογισμός, θα χρησιμοποιηθούν κονδύλια από την υπερδέσμευση, όπως δηλαδή συνέβη και στις υπόλοιπες Περιφέρειες.

Αν παρ’ όλα αυτά χρειάζονται επιπλέον κονδύλια για την ένταξη όλων των νέων αγροτών στο ΠΑΑ, πιστεύουμε και το επισημάναμε ότι πρέπει να εξευρεθούν καθώς θεωρούμε ζωτικής σημασίας για τον πρωτογενή τομέα τη δημιουργική συμβολή εκατοντάδων νέων ανθρώπων σε μια εποχή μάλιστα που η ανεργία παραμένει σε ανεπίτρεπτα και απαράδεκτα υψηλά επίπεδα.

 

Αγροτικές Ειδήσεις

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Έρευνα

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
Our website is protected by DMC Firewall!