Δεν αρκεί η αναφορά στις πολυφαινόλες. Πρέπει να τεκμηριώνεται κιόλας

Ο ισχυρισμός υγείας των πολυφαινολών είναι ένα σημαντικό εργαλείο, το οποίο μπορεί να δώσει μεγαλύτερη αξία στα παρθένα ελαιόλαδα, επιτρέποντας έτσι στους παραγωγούς, τους τυποποιητές αλλά και γενικότερα στους διακινητές και τους εξαγωγείς, να τον χρησιμοποιήσουν στην προώθηση και προβολή των προϊόντων τους.

Οι καταναλωτές έχουν επίσης την επιλογή να συνεκτιμήσουν και αυτόν τον παράγοντα και να τον προσθέσουν στα κριτήρια αγοράς ελαιολάδου.

Αυτό ήταν το κεντρικό συμπέρασμα στο σεμινάριο με θέμα  «Ορθή τεκμηρίωση της Πολυφαινολικής υπεροχής των Ελληνικών ελαιολάδων», το οποίο  διοργάνωσε η Ακαδημία Ελαιολάδου του ΣΕΒΙΤΕΛ στις 23 Ιουνίου του 2018.

Στην εκδήλωση διακεκριμένοι επιστήμονες προσέγγισαν το παραπάνω θέμα μέσω της ανάπτυξης επιχειρηματολογίας γύρω από τους εργαστηριακούς ελέγχους, τους Ισχυρισμούς Υγείας σχετικά με τις πολυφαινόλες, την χημεία και την βιολογία των βιοδραστικών ουσιών του ελαιολάδου, ενώ παρουσιάστηκε και το νομοθετικό πλαίσιο για τον ισχυρισμό υγείας του ελαιολάδου, όπως είναι θεσπισμένο από την ΕΕ. Αναφορά έγινε και στην ανωτερότητα των ελληνικών ελαιολάδων από τον Πρόεδρο της Συμβουλευτικής Επιτροπής Χημικών Εμπειρογνωμόνων του ΣΕΒΙΤΕΛ Βασίλη Καμβύση, όπως αυτή αναδεικνύεται σε επιστημονικές μελέτες.

Συγκεκριμένα, η Δρ. Στυλιανή Ιωσηφίδου, χημικός του ΓΧΚ, αναφέρθηκε στους εργαστηριακούς ελέγχους των φαινολικών ενώσεων του ελαιολάδου και στα συμπεράσματα από τις κατά καιρούς συναντήσεις των χημικών εμπειρογνωμόνων του Διεθνούς Ελαιοκομικού Συμβουλίου (ΔΣΕ), τονίζοντας τα εμπόδια, τους προβληματισμούς ως προς την ανάπτυξη κατάλληλων μεθόδων προσδιορισμού των, παρουσιάζοντας αναλυτικά όλες τις μεθόδους που έχουν συζητηθεί τα τελευταία χρόνια στις συναντήσεις χημικών στο ΔΣΕ.

Με τη σειρά της η Δρ. Δέσποινα Τσίπη, Προϊσταμένη της Α΄ Χημικής Υπηρεσίας Αθηνών του ΓΧΚ, παρουσίασε τους Ισχυρισμούς υγείας σχετικά με τις πολυφαινόλες και συγκεκριμένα, τις ανακοινώσεις της EFSA (2011), τον Καν.(ΕΚ)1924/2006 για τους διατροφικούς ισχυρισμούς στα τρόφιμα, τον Καν.(ΕΕ) 432/2012 και στην μέθοδο της HPLC που έχει υιοθετηθεί ως επίσημη από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας.

Ο καθηγητής της Φαρμακευτικής Σχολής του ΕΚΠΑ κ. Λέανδρος  Σκαλτσούνης αναφέρθηκε λεπτομερώς στην χημεία και την βιολογία των βιοδραστικών ουσιών του ελαιολάδου, τα στάδια της ελαιοποίησης κατά τα οποία αυτές προκύπτουν και μέσω ποίων δράσεων μετασχηματίζονται. Επίσης αναφέρθηκε στις μεθόδους ανάλυσης οι οποίες χρησιμοποιούνται παγκοσμίως, αλλά και στο εργαστήριο φαρμακογνωσίας του ΕΚΠΑ, καθώς και στις νέες πολυφαινολικές ουσίες οι οποίες πλέον προσδιορίζονται (όπως το ελαιοκανθαλικό και το ελαιασινικό οξύ), εμπλουτίζοντας συνεχώς τον κατάλογο των φαινολικών ενώσεων του ελαιολάδου.

Οι κκ. Δρ. Λεωνίδας Παλίλης και Ανδρέας Παπαιωάννου,  εκπροσωπώντας τον  ΕΦΕΤ (Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων), περιέγραψαν το νομοθετικό πλαίσιο για τον ισχυρισμό υγείας για τις πολυφαινόλες ελαιολάδου του ενωσιακού Κανονισμού 432/2012, αναφέρθηκαν στις μελέτες και στα συμπεράσματα της Ομάδας εργασίας του Επιστημονικού Συμβουλίου (ΕΣΕΤ) του ΕΦΕΤ (κατάρτιση λίστας των παραγώγων υδροξυτυροσόλης & καταγραφή των δυνατών αναλυτικών μεθόδων προσδιορισμού) και στην τελική αποδοχή ως επίσημου ελέγχου της μεθόδου που έχει και το Διεθνές Ελαιοκομικό Συμβούλιο εγκρίνει (Μέθοδος HPLC, COI/T.20/Doc No 29).

Τέλος ο πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Χημικών Εμπειρογνωμόνων του ΣΕΒΙΤΕΛ κ. Βασίλης Καμβύσης  αναφέρθηκε στην ήδη από το 2005 γνωστή ανωτερότητα των Ελληνικών ελαιολάδων από την δημοσιευθείσα πρώτη μελέτη των βιοδραστικών ενώσεων για την ελαιοκανθάλη, (nature Vol. 437/71 Sep 2005  του Monell Chemical Senses Center της Φιλαδέλφειας) και υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητο να  αποσαφηνισθεί στους παραγωγούς, τυποποιητές αλλά και στους καταναλωτές, ο κατάλογος των ουσιών – στόχων που προσμετρώνται, καθώς και η επίσημη μέθοδος που εφαρμόζεται προς το παρόν από τα εργαστήρια επισήμου ελέγχου των χωρών της Ε.Ε & του ΔΣΕ, προκειμένου να αναγραφεί ο αναφερόμενος στις πολυφαινόλες ισχυρισμός υγείας των ελαιολάδων.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την ισχύουσα ενωσιακή νομοθεσία, ο ισχυρισμός για τις Πολυφαινόλες ελαιολάδου που επιτρέπεται να αναγράφεται στην επισήμανση είναι «Οι πολυφαινόλες ελαιολάδου συμβάλλουν στην προστασία των λιπιδίων του αίματος από το οξειδωτικό στρες». Ο εν λόγω ισχυρισμός μπορεί να χρησιμοποιείται μόνο για το ελαιόλαδο το οποίο περιέχει τουλάχιστο 5mg υδροξυτυροσόλη και παραγώγων της (πχ. σύμπλοκο ελαιοευρωπαιίνης και τυροσόλης) ανά 20 g ελαιολάδου και για να χρησιμοποιηθεί θα πρέπει να παρέχεται στον καταναλωτή η πληροφορία ότι τα ευεργετικά αποτελέσματα εξασφαλίζονται με την ημερήσια πρόσληψη 20 g ελαιολάδου.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Αγροτικές Ειδήσεις

  • Τα τιμολόγια των αρδευτικών υπηρεσιών προσδιορίζονται από τους παρόχους των υπηρεσιών αυτών (ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ, ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού) και αυτό πρέπει να γίνει έως το τέλος Ιουνίου 2019. Αυτό τονίστηκε στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποίησε ο Αν. ΥΠΕΝ κ. Σωκράτης Φάμελλος με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστό και Προέδρους ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ της Θεσσαλίας. Επίσης το «περιβαλλοντικό τέλος», δηλαδή η οικονομική συνεισφορά του τελικού χρήστη ανά κυβικό μέτρο καταναλωθέντος ύδατος, που αντιστοιχεί στο περιβαλλοντικό κόστος και στο κόστος πόρου, θα το τεκμηριώσει ο φορέας άρδευσης. Όπως επισημαίνει το ΥΠΕΝ, οι πάροχοι των αρδευτικών υπηρεσιών πρέπει να υπολογίσουν το…

  • Υπογράφτηκαν σήμερα από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρο Αραχωβίτη, οι αποφάσεις που καθορίζουν το ύψος των συνδεδεμένων με την παραγωγή ενισχύσεων για επτά σημαντικές καλλιέργειες το έτος 2018. Δείτε  στον παρακάτω πίνακα αναλυτικά τα ποσά ανά στρέμμα:

  • Η ελιά (Olea europaea L.) είναι το πιο εμβληματικό δένδρο της Μεσογείου και καλλιεργείται από την αρχαιότητα σε όλες τις χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο θάλασσα.

  • Μόνο στη Δυτική Ελλάδα, μέχρι στιγμής, έχουν υποβληθεί περισσότερες από 2.600 αιτήσεις για αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, περισσότερες από 1.800 στους νομούς Αχαΐας και Ηλείας, ενώ άλλες 620 αιτήσεις έχουν υποβληθεί από παραγωγούς της Αιτωλοακαρνανίας.

  • Στα Αρωματικά & Φαρμακευτικά Φυτά είναι αφιερωμένη η 5η επιστημονική συνάντηση ενημέρωσης της παραγωγικής βάσης, που διοργανώνει το Κέντρο ΔΗΜΗΤΡΑ Δράμας σε συνεργασία με το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Ανατολικής Μακεδονίας.

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Έρευνα

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
Our website is protected by DMC Firewall!