Παραπλανούν με ευθύνη του υπουργείου τους καταναλωτές με την ονομασία Ελιά ‘’ΠΟΠ Καλαμάτα’’

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με το ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συυβουλίου Πελοποννήσου κ. Ηλίας Στρατηγάκος δήλωσε:

 

«Ενώ το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης συνεχίζει να παίζει με την ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας» πρώτα  εγγράφοντας, με Υπουργική απόφαση,  στον εθνικό κατάλογο ποικιλιών και ταυτόχρονα στον ευρωπαϊκό κατάλογο FOREMATIS, του όρου  Καλαμάτα ως συνωνύμου της ποικιλίας Καλαμών  – με το πρόσχημα ότι το είχαν κάνει και η Κύπρος (το 2012) και η Ιταλία (στα τέλη του 2016) – κι αμέσως  ύστερα ανακαλώντας την απόφαση αυτή  με νέα Υπουργική απόφαση (Αριθμ. 3401/144590, ΦΕΚ 4460).

Νέα απόφαση η οποία όμως δεν εφαρμόστηκε, γιατί ο υπουργός κ. Αποστόλου μάλλον δεν ζήτησε ακόμη την διαγραφή του συνωνύμου από τον εν λόγω ευρωπαϊκό κατάλογο. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου,  όπως είχε έγκαιρα ανακοινώσει, με στόχο την προστασία του προϊόντος και των παραγωγών (μοναδική της  προτεραιότητα) απηύθυνε έκκληση προς την Κυπριακή Δημοκρατία με την οποία ζητούσε  να προσαρμόσει  τον εθνικό της κατάλογο ποικιλιών στο πνεύμα των κανονισμών της ΕΕ αριθ.637/2009 και αριθ.1151/2012, προς αποφυγή παραπλάνησης του καταναλωτή από κάθε παράτυπη εκμετάλλευση της ονομασίας της ΠΟΠ  «ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας».

Η Κυπριακή Δημοκρατία, προς την οποία εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας, αποδέχτηκε την έκκλησή μας και έλαβε αμέσως  τα κατάλληλα μέτρα. Από τις 11 Μαΐου διαγράφτηκε από τον ευρωπαϊκό  κατάλογο  ο όρος Καλαμάτα ως συνώνυμο της ονομασίας της ποικιλίας Καλαμών.

Πρέπει δε να σημειωθεί ότι ο όρος αυτός παραμένει ακόμη στο ελληνικό τμήμα του FOREMATIS που κατά την τελευταία Υπουργική απόφαση  έπρεπε να είχε ήδη διαγραφεί, ενώ η Κυπριακή απόφαση επιβεβαιώνει το αβάσιμο των προσχημάτων του Υπουργείου και την ορθότητα της ερμηνείας μας των ευρωπαϊκών κανονισμών την οποία είχαμε ήδη επισημάνει

Η διατήρηση αυτής της κατάστασης δεν λύνει το χρόνιο πρόβλημα της κατάχρησης  της ονομασίας ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας», προσφέρει την δυνατότητα σε διεθνείς ανταγωνιστές που καλλιεργούν την ποικιλία «Καλαμών» να εκμεταλλεύονται την εμπορική ισχύ της ονομασίας «Καλαμάτα», αποσκοπεί στην διατήρηση του αποτυχημένου ισχύοντος καθεστώτος διακίνησης των προϊόντων της ποικιλίας Καλαμών και της σύγχυσης στην εθνική και στις διεθνείς αγορές.
Πάγια θέση της Περιφέρειας Πελοποννήσου αποτελεί η αναζήτηση  λύσης μέσω της αξιοποίησης της ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας» με την μόνη εφικτή τροποποίηση των προδιαγραφών της ΠΟΠ συμπεριλαμβανόμενης της επέκτασης της γεωγραφικής ζώνης παραγωγής στη Λακωνία και τους άλλους όμορους νομούς με ισχυρά τεκμηριωμένο δεσμό κατά     τους κανονισμούς.»

ΗΛΙΑΣ ΣΤΡΑΤΗΓΑΚΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

 

Πηγή: http://messiniaonline.net 

Αγροτικές Ειδήσεις

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Έρευνα

  • Σημαντικές μειώσεις στις αποδόσεις των καλλιεργειών λαχανικών θα υπάρξουν διεθνώς έως τα μέσα του αιώνα, λόγω του συνδυασμού διαφόρων περιβαλλοντικών παραγόντων, όπως η κλιματική αλλαγή, η λειψυδρία και η μείωση της βιοποικιλότητας.

  • Οι διαχειριστές της ιστοσελίδας "Δάσκαλοι Μελισσοκομίας" απέστειλαν προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και κοινοποίησαν προς τα ΜΜΕ μία ενδιαφέρουσα επιστολή-καταγγελία στην οποία καταγγέλλουν ότι μεγάλο ποσοστό των μελισσοτροφών του εμπορίου είναι ακατάλληλες έως και επικίνδυνες, ενώ παράλληλα επισημαίνουν και την έλλειψη των σχετικών ελέγχων από την πλευρά του Υπουργείου.

  • Έξυπνες εκμεταλλεύσεις που μπορούν όχι μόνο να μεγιστοποιήσουν την παραγωγή των πουλερικών, αλλά ακόμη και να εντοπίσουν τη γρίπη των πτηνών χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, αναπτύσσονται στην Άπω Ανατολή.

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
DMC Firewall is a Joomla Security extension!