UNESCO: Σταματήστε την υλοτόμηση στο τελευταίο αρχέγονο δάσος της Ευρώπης

Σε ασυνήθιστα αυστηρό ύφος, η UNESCO ζητά από την Πολωνία να σταματήσει το διαβόητο σχέδιο υλοτόμησης στο δάσος Μπιαλοβιέσκα, τελευταίο κομμάτι του αρχέγονου δάσους που κάλυπτε κάποτε την Ανατολική Ευρώπη, αναγνωρισμένο ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

 

Η επιχείρηση απομάκρυνσης δέντρων που εφαρμόζει από τον Μάιο το πολωνικό υπουργείο Περιβάλλοντος έχει επισήμως ως στόχο την καταπολέμηση της επιδημίας σκαθαριών (σκολύτες) που καταστρέφουν τα έλατα.

Προκάλεσε όμως την αντίδραση περιβαλλοντικών οργανώσεων και επιστημόνων, οι οποίοι καταγγέλλουν ότι το σχέδιο είναι πρόφαση για μαζική εμπορική εκμετάλλευση του δάσους. Λόγω των καταγγελιών, η Κομισιόν έχει προειδοποιήσει την Πολωνία για προσφυγή στο Ευρωδικαστήριο.

To δάσος Μπιαλοβιέσκα (ή Μπιαγοβιέζα) ανάμεσα στην Πολωνία και τη Λευκορωσία, έκτασης περίπου 1.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων (1,5 εκατ. στρέμματα), παραμένει σχεδόν άθικτο από το τέλος της εποχής των παγετώνων εδώ και 12.000 χρόνια. Φιλοξενεί τα μεγαλύτερα δέντρα της Ευρώπης, έλατα που φτάνουν τα 50 μέτρα, καθώς και 20.000 είδη ζώων. Είναι επίσης το τελευταίο καταφύγιο του ευρωπαϊκού βίσονα, του μεγαλύτερου ζώου της ηπείρου.

Το 1979 το δάσος εντάχθηκε από την UNESCO στη λίστα με τις τοποθεσίες Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Η UNESCO «ζητά επιτακτικά από την Πολωνία να σταματήσει αμέσως κάθε επιχείρηση υλοτόμησης και αφαίρεσης ξύλου από δάση παλιάς ανάπτυξης» ανακοίνωσε την Τετάρτη η Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς του οργανισμού.

Εξέφρασε επίσης αμφιβολίες για τις διαβεβαιώσεις της πολωνικής κυβέρνησης, καλώντας την Κρακοβία «να δώσει στοιχεία για αναφορές σχετικά με την υλοτόμηση ειδών που δεν απειλούνται από τα σκαθάρια, κάτι που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ως υγειονομική κοπή».

Η Επιτροπή της UNESCO θα αποστείλει κλιμάκιο παρατηρητών στο Μπιαλοβιέσκα, μια κίνηση που καλωσόρισε το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Έπειτα από καταγγελία πολυάριθμων περιβαλλοντικών οργανώσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε τον Απρίλιο για παραπομπή της Πολωνίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παράβαση της Οδηγίας για τα Ενδιαιτήματα.

Το τμήμα που δάσους που ανήκει στη Λευκορωσία προστατεύεται στο σύνολό του. Παλαιότερα, περιβαλλοντικές οργανώσεις είχαν ζητήσει να απομακρυνθεί το συρματόπλεγμα στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας ώστε να μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα οι τελευταίοι εναπομείναντες βίσονες.

 

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης

 

Newsroom ΔΟΛ

Αγροτικές Ειδήσεις

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Έρευνα

  • Σημαντικές μειώσεις στις αποδόσεις των καλλιεργειών λαχανικών θα υπάρξουν διεθνώς έως τα μέσα του αιώνα, λόγω του συνδυασμού διαφόρων περιβαλλοντικών παραγόντων, όπως η κλιματική αλλαγή, η λειψυδρία και η μείωση της βιοποικιλότητας.

  • Οι διαχειριστές της ιστοσελίδας "Δάσκαλοι Μελισσοκομίας" απέστειλαν προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και κοινοποίησαν προς τα ΜΜΕ μία ενδιαφέρουσα επιστολή-καταγγελία στην οποία καταγγέλλουν ότι μεγάλο ποσοστό των μελισσοτροφών του εμπορίου είναι ακατάλληλες έως και επικίνδυνες, ενώ παράλληλα επισημαίνουν και την έλλειψη των σχετικών ελέγχων από την πλευρά του Υπουργείου.

  • Έξυπνες εκμεταλλεύσεις που μπορούν όχι μόνο να μεγιστοποιήσουν την παραγωγή των πουλερικών, αλλά ακόμη και να εντοπίσουν τη γρίπη των πτηνών χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, αναπτύσσονται στην Άπω Ανατολή.

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd