ΓΕΩΤ.Ε.Ε. / Π.Π.Δ.Σ.Ε: Κίνδυνος να γεμίσει η Ελλάδα ΑΕΙ Γεωπονικής

ΘΕΜΑ: «Το Παράρτημα Πελοποννήσου του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. αντίθετο στην μετατροπή Τμημάτων Τ.Ε.Ι. γεωτεχνικού αντικειμένου σε πανεπιστημιακά τμήματα χωρίς διάλογο και σχεδιασμό»

 

Η Διοικούσα Επιτροπή του Παραρτήματος Πελοποννήσου του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. στην τελευταία συνεδρίασή της συζήτησε το θέμα που έχει προκύψει με την πρόταση της κυβέρνησης για μετατροπή Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων σε Πανεπιστήμια. Τονίστηκε ότι η πρόταση αυτή έχει προκαλέσει ενέργειες που γίνονται «κεκλεισμένων των θυρών» μεταξύ γεωπονικού / γεωτεχνικού αντικειμένου Τ.Ε.Ι. και Πανεπιστημίων της περιοχής μας για ένταξη των πρώτων ως τμημάτων των δεύτερων. Είναι γνωστό ότι κατά το παρελθόν η ίδρυση πλείστων τμημάτων Τ.Ε.Ι. έγινε εντελώς επιπόλαια ή/και εξυπηρετώντας τοπικιστικούς και άλλους σκοπούς και σίγουρα χωρίς καμία μελέτη σκοπιμότητας ίδρυσής τους και χωρίς να έχει μελετηθεί η σχέση τους με τις ανάγκες της κοινωνίας. Φυσικά σημαντική ευθύνη για την πανσπερμία των γεωτεχνικών ΤΕΙ πανελλαδικά αλλά και ειδικότερα στην περιφέρεια δικαιοδοσίας του Παραρτήματός μας (όπου υπάρχουν πάνω από τέσσερεις σχολές) φέρουν οι τότε γεωπονικές / γεωτεχνικές ηγεσίες που με τον τρόπο αυτό ευνόησαν το εύκολο στήσιμο τμημάτων χωρίς κανένα ουσιαστικό σχεδιασμό.

Σήμερα ζούμε και πάλι μια παραλλαγή των ίδιων πρακτικών όπου μονομερώς και χωρίς ευρύτερη διαβούλευση των φορέων, γίνονται προσπάθειες, για μετατροπή πλήθους τμημάτων Τ.Ε.Ι. σε πανεπιστημιακά τμήματα, την ίδια στιγμή που και η Σύνοδος των Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων βλέπει με μεγάλο σκεπτικισμό το θέμα αυτό και να θέτει εύλογα ερωτήματα.

Στα παραπάνω πλαίσια η Διοικούσα Επιτροπή του Παραρτήματος αντιτίθεται σε οποιαδήποτε προσπάθεια μετατροπής υφιστάμενων τμημάτων γεωτεχνικού αντικειμένου Τ.Ε.Ι. σε πανεπιστημιακά τμήματα. Η προσπάθεια αυτή γίνεται χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος στον οποίο πρωτίστως θα πρέπει να συμμετέχουν τόσο το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. όσο και οι υπόλοιποι γεωτεχνικοί φορείς προκειμένου να μην οδηγηθούμε και πάλι σε λάθη του παρελθόντος που γέμισαν την χώρα με τριτοβάθμια ιδρύματα γεωτεχνικού (και κυρίως γεωπονικού) αντικειμένου, με ό,τι στρεβλώσεις έχει δημιουργήσει αυτό στην αγορά εργασίας αλλά και στις οικογένειες των ίδιων των πτυχιούχων.

Από το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. / Π.Π.Δ.Σ.Ε.

 

 

Μας εστάλη στις 17/1/2018

Αγροτικές Ειδήσεις

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Έρευνα

  • Σημαντικά στοιχεία για την σωστή λίπανση των ελαιόδεντρων προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο της παρενιαυτοφορίας (η κατάσταση όπου ενώ το δέντρο βρίσκεται σε πλήρη καρποφορία, την επόμενη χρονιά παρατηρείται απότομη πτώση της παραγωγής του) παρουσιάζει πρόσφατη διεθνής πανεπιστημιακή έκθεση.

  • Στη δημιουργία ενός αισθητήρα με τη μορφή ταινίας, ο οποίος είναι σε θέση να δώσει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τις ποσότητες του νερού που απορροφούν και μετακινούν τα φυτά (από τις ρίζες έως τα φύλλα) δημιούργησαν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Αϊόβα των Ηνωμένων Πολιτειών.

  • Η Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων (ΑΠΧ) απειλεί να εξαπλωθεί στην Ευρώπη. Τι θα πρέπει να γνωρίζετε

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd