Αντιχαλαζικά δίχτυα με επιδότηση 85% από τον ΕΛΓΑ και όλα στο open.gov

Τη σχετική αναφορά έκανε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος σε τοπικό ραδιόφωνο της Ημαθίας, διευκρινίζοντας πως η 2η προκήρυξη του υπομέτρου θα βγει στον «αέρα» στις επόμενες ημέρες

και κάλεσε τους αγρότες να ευαισθητοποιηθούν περισσότερο αυτή τη φορά, διότι, όπως υπενθύμισε, από την 1η προκήρυξη περίσσεψαν 6 εκατ. ευρώ.

Ως προς τον ακριβή χρόνο της προκήρυξης, αλλά και τα χρήματα που θα δοθούν για να υποστηριχθούν οι προληπτικές επενδύσεις προστασίας ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ δεν έδωσε λεπτομέρειες, ωστόσο πληροφορίες του Agronews αναφέρουν ότι η διαδικασία αναμένεται να έχει τρέξει μέχρι τον Αύγουστο, με προϋπολογισμό στα 25 εκατ. ευρώ.

Στο υφιστάμενο ΕΣΠΑ το πληροφοριακό σύστημα του ΕΛΓΑ

Ο κ. Λυκουρέντζος ανακοίνωσε επίσης πως το έργο που αφορά στο νέο πληροφοριακό σύστημα του ασφαλιστικού οργανισμού θα ενταχθεί εν τέλει στο υφιστάμενο κι όχι στο επόμενο ΕΣΠΑ. «Σήμερα συντάσσεται το τεχνικό δελτίο», ανέφερε χαρακτηριστικά και αφού επισήμανε πως η εξέλιξη αυτή κατέστη δυνατή χάρη στη συνεργασία με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερακκάκη, εξήγησε πως «όταν θα έχει ολοκληρωθεί το έργο, ο κάθε αγρότης θα παίρνει στα χέρια του το ατομικό ασφαλιστικό συμβόλαιο και θα γνωρίζει τί έχει ασφαλίσει, για ποια χρονική περίοδο και όλα αυτά».

Περαιτέρω επισήμανε πως στόχος της διοίκησης του ΕΛΓΑ είναι να τον μεταφέρει στη ψηφιακή εποχή, όπου η τεχνολογία θα επιτρέπει στον εκτιμητή να πηγαίνει στο χωράφι με το tablet και να κάνει επιτόπου εκτιμήσεις και καταχωρήσεις του ποσοστού της ζημιάς, καθώς επίσης και κοστολόγηση. «Με αυτό τον τρόπο θα κερδίσουμε 4-5 μήνες χρόνο για την καταβολή αποζημιώσεων στον αγρότη», εξήγησε ο ίδιος, κάτι που επανέλαβε και σε συνάντηση με τους προέδρους των αγροτικών συνεταιρισμών του Δήμου Αλεξάνδρειας στο δημαρχείο της πόλης, λέγοντας πως αυτό θα καταστεί δυνατό από το 2021 και μετά.

Χωρίς πόρους δεν μπορεί να προχωρήσει η αλλαγή κανονισμού

Για το πάγιο αίτημα των αγροτών περί αλλαγής του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ο κ. Λυκουρέντζος ανέφερε χαρακτηριστικά πως «αλλαγή του κανονισμού χωρίς εξασφάλιση πόρων, σημαίνει ακάλυπτες επιταγές και με τη Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση και τον Ανδρέα Λυκουρέντζο στον ΕΛΓΑ, ο Οργανισμός ακάλυπτες επιταγές δεν θα μοιράσει».

Όσον αφορά στην αποπληρωμή του 35% που μένει ανεξόφλητο από τις αποζημιώσεις παραγωγών, επικαλέστηκε το γεγονός ότι ο οργανισμός πρώτα πληρώνει και μετά εισπράττει την ειδική ασφαλιστική εισφορά από τους αγρότες, για να προσθέσει πως «γι’ αυτό είμαστε σε δύσκολη θέση να καταβάλουμε το υπόλοιπο 35% των αποζημιώσεων».

Καλοδεχούμενες οι ιδιωτικές ασφαλιστικές στον γεωργικό τομέα

Ερωτηθείς για την προοπτική εισόδου ιδιωτικών εταιρειών στο χώρο της γεωργικής ασφάλισης, ο κ. Λυκουρέντζος υποστήριξε πως είναι καλοδεχούμενη οποιαδήποτε ανάλογη πρόταση, έσπευσε, ωστόσο, να επισημάνει πως «δεν ξέρω κατά πόσο θα ήταν ενδιαφέρουσες (σ. σ. οι προτάσεις) για τους Έλληνες αγρότες, γιατί φοβάμαι πως επιζητούν την αύξηση της ασφαλιστικής εισφοράς.

Σε συνάντηση, εξάλλου, με στελέχη του ΕΛΓΑ στο υποκατάστημα της Βέροιας, ο Ανδρέας Λυκουρέντζος ενημερώθηκε από την προϊσταμένη Μαρία Παππά για τις ζημιές, τις δηλώσεις, καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η υπηρεσία με την έλλειψη εκτιμητών και μονίμου προσωπικού, κάτι που προκαλεί όπως είπε τις μεγάλες καθυστερήσεις. Όπως εξήγησε, μέχρι σήμερα στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Βέροια έχουν υποβληθεί 10.000 δηλώσεις και η έλλειψη εκτιμητών προκαλεί καθυστερήσεις.

Ο επικεφαλής του ΕΛΓΑ, πάντως, ανέφερε ότι ήδη η περιοχή ενισχύθηκε με 15 γεωπόνους εκτιμητές και μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένονται άλλοι τόσοι. Η έλλειψη εκτιμητών, ήταν ένα από τα θέματα που έθιξαν και οι επόπτες, κάτι, που όπως είπαν, οδηγεί στο να χάνει ο ΕΛΓΑ την αξιοπιστία του. Εστίασαν ακόμη στο πρόβλημα με τις 8μηνες συμβάσεις των εκτιμητών, σημειώνοντας ότι το διάστημα δεν φτάνει να καλύψει την ολοκλήρωση των εργασιών.

Στις επαφές του στη Βέροια ο κ. Λυκουρέντζος συναντήθηκε επίσης με τον αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κώστα Καλαϊτζίδη,  καθώς και με τους προέδρους των Αγροτικών Συνεταιρισμών Κουλούρας, Βέροιας, Μέσης, Μελίκης και Αλιάκμονα στις εγκαταστάσεις της ΑΛΜΜΕ. Τον πρόεδρο συνόδευαν η Γενική Διευθύντρια του ΕΛΓΑ Χρυσούλα Γάσπαρη και ο Διευθυντής Ασφάλισης και Ενισχύσεων του ΕΛΓΑ Σταύρος Καουκάκης, ενώ παραβρέθηκαν ο βουλευτής Ημαθίας Λάζαρος Τσαβδαρίδης, ο περιφερειακός σύμβουλος Ημαθίας Απόστολος Νεστορόπουλος και ο Πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Οργανώσεων Παραγωγών του Νομού Ημαθίας Χρήστος Γιαννακάκης.

Την Τρίτη 23 Ιουνίου θα μεταβεί στην Κοζάνη για να συναντηθεί με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργο Κασαπίδη και την Τετάρτη 24 Ιουνίου θα βρεθεί στην Πέλλα και θα δει τον Αντιπεριφερειάρχη του τομέα αγροτικής οικονομίας του νομού, Ιορδάνη Τζαμτζή.

agronews.gr

 

Αγροτικές Ειδήσεις

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 19 επισκέπτες και κανένα μέλος

Δωρεά στο e-geoponoi

Εξόφληση ΥπηρεσιώνΕίσοδος μέλους

  

 

 

 

Έρευνα

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
Our website is protected by DMC Firewall!