Πύργος Ηλείας. Παραγωγοί & ελαιοτριβεις μιλούν για την χειρότερη χρονιά στο λάδι

Καταστροφική  αποδεικνύεται η φετινή ελαιοκομική περίοδος  για την Ηλεία, μετά τον αφανισμό του μεγαλύτερου μέρους της ελαιοπαραγωγής και της απώλειας δεκάδων  εκατομμυρίων ευρώ,  από τις τσέπες των παραγωγών και κατ’ επέκταση την τοπική οικονομία.

 

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί γύρω από το λάδι στο Νομό, προκαλεί  έντονη ανησυχία αλλά και αγανάκτηση στους χιλιάδες ελαιοπαραγωγούς, οι οποίοι επιρρίπτουν ευθύνες στους εμπλεκόμενους με τη δακοκτονία, η οποία όπως επισημαίνουν παρουσίασε μεγάλη καθυστέρηση με συνέπεια η προσβολή από το δάκο να είναι μη αναστρέψιμη…

Ταυτόχρονα και οι επαγγελματίες του κλάδου (ελαιοτριβείς) κάνουν λόγο για μια πολύ δύσκολη ελαιοκομική χρονιά,  εξαιτίας της έντονης δακοπροσβολής και ασθενειών που επακολούθησαν όπως το γλοιοσπόριο, που είχαν σαν αποτέλεσμα  την κατακόρυφη πτώση της ποσότητας, της  ποιότητας αλλά και της τιμής του ελαιολάδου.

Κοντά στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και η μεγάλη οξύτητα που παρατηρείται στο προϊόν, που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνάει και το 1,5%, γεγονός που αναγκάζει  τους παραγωγούς να αφήνουν τις ελιές αμάζευτες στα χωράφια τους!

Αναγκαία εξάλλου κρίνεται η αποζημίωση  των ελαιοπαραγωγών και της Ηλείας, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις μεγάλες οικονομικές υποχρεώσεις τους, κάτι που όμως είναι αδύνατον να γίνει μέσω  ΠΣΕΑ λόγω …έλλειψης κονδυλίων,  ενώ οι αρμόδιοι του υπουργείου στρέφονται στο πακέτο de minimis της Ε.Ε.

Δηλώσεις επαγγελματιών και παραγωγών για το λάδι

Δημήτρης Ψάρρης

(Ελαιοτριβείο, Άγιος Γεώργιος Πύργου)

«Είναι μια δύσκολη ελαιοκομική χρονιά η φετινή, καθώς κυριαρχούν τα ελαιόλαδα με υψηλές οξύτητες και ελαττωματικές γεύσεις λόγω έντονης δακοπροσβολής και ασθενειών που επακολούθησαν όπως το γλοιοσπόριο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι τιμές να είναι εξευτελιστικές…».

Φώτης Σταθόπουλος

(Ελαιοτριβείο, Πελόπιο-Αρχαία Ολυμπία)

«Στην περιοχή μας η οξύτητα δεν είναι πολύ ανεβασμένη. Εδώ, το 80% της παραγωγής έχει λάδια είναι από 0,8 έως 1,1 οξύτητα. Υπάρχει ένα 10% κάτω από 0,8 και ένα άλλο 10% με πολύ ανεβασμένη οξύτητα. Αυτές οι τιμές αφορούν αυτό το διάστημα, δηλαδή το μέσο της παραγωγής, γιατί νωρίτερα είχαμε πιο «βαριά» λάδια.  Ωστόσο υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην παραγωγή, καμία σχέση με την περσινή παραγωγή, είμαστε πολύ κάτω και σαν ποιότητα λαδιού και σαν ποσότητα. Πολλοί παραγωγοί μάλιστα έχουν αφήσει αμάζευτες ελιές γιατί είναι σάπιες και είναι ασύμφορη η συγκομιδή τους. Άλλοι ξεκίνησαν να μαζεύουν και μόλις είδαν ότι είχαν ανεβασμένα οξέα, μετά τις άφησαν, ή απλά διάλεξαν κάποια δέντρα που δεν είχαν μεγάλο πρόβλημα, τουλάχιστον να βγάλουν τα λάδι του σπιτιού τους. Μερικοί δεν τα κατάφεραν να μαζέψουν ούτε το λάδι του σπιτιού τους! Η τιμή είναι επίσης πολύ κρίσιμο θέμα και δε μπορώ να κάνω πρόβλεψη. Πιστεύω πως θα ανέβει από το 2,20-2,30 ευρώ που είναι τώρα η τιμή, αλλά δεν ξέρω πόσο».

Νίκος Βασιλακόπουλος

(Ελαιοτριβείο, Λάνθι)

Η φετινή παραγωγή ξεκίνησε πολύ άσχημα, καθώς η συγκομιδή ήταν πρώιμη. Ειδικά το πρώτο 15ήμερο ήταν άθλια η κατάσταση. Πάντως μετά και την βροχή που έριξε μέσα στην τελευταία εβδομάδα, οι «χτυπημένοι» καρποί έπεσαν και κάπως βελτιώθηκε η κατάσταση με τα οξέα στο λάδι, τουλάχιστον αυτό παρατηρώ στην περιοχή μου. Το μεγαλύτερο ποσοστό του ελαιόλαδου κινείται σε τιμές οξέων 0-7 έως 1 τώρα, ενώ πριν τη βροχόπτωση οι τιμές κινούνται από 1 έως 1,5. Πάντως είναι γεγονός πως η παραγωγή είναι πολύ πεσμένη σε ποσότητα και ποιότητα σε σχέση με την περσινή χρονιά, ενώ οι τιμή στα 2 ευρώ παραμένει εξευτελιστική.

Αργύρης Θεοφιλόπουλος, παραγωγός

«Δυστυχώς επτωχεύσαμεν… η καταστροφή είναι τεράστιο και το λάδι φέτος δεν κάνει ούτε για το καντήλι.  Εάν δεν υπάρξουν αποζημιώσεις πραγματικά δεν ξέρω τι θα γίνει με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Ελάχιστοι είναι οι παραγωγοί που θα πάρουν φέτος λάδι. Δυστυχώς όσα χέρια και αν ραντίσαμε ο δάκος ήταν καταστροφικός φέτος για τους περισσότερους παραγωγούς». 

Γιώργος Μπακόπουλος, παραγωγός

«Η φετινή χρονιά είναι η χειρότερη των τελευταίων δεκαετιών για την Ηλεία. Το λάδι έχει πολύ υψηλή οξύτητα και δυστυχώς δεν είναι για να καταναλωθεί. Εγώ το άφησα στο ελαιοτριβείο. Ούτε τα έξοδα που κάναμε για να το μαζέψουμε δεν βγήκαν. Έχω άλλο ένα λιοστάσι και πραγματικά δεν ξέρω εάν θα μπω να το μαζέψω ή θα αφήσω τις ελιές να τις φάνε οι τσίχλες. Η κατάσταση είναι αποκαρδιωτική».

Ανδρ. Θανόπουλος, παραγωγός

«Δυστυχώς το λάδι που αποτελεί το πιο σημαντικό πλουτοπαραγωγικό προϊόν  για την πλειοψηφία των κατοίκων της Ηλείας, κατά τη φετινή περίοδο παρουσιάζει κατακόρυφη πτώση.  Γι’ αυτό το δυσμενές αποτέλεσμα υπάρχουν σημαντικές ευθύνες από τους εμπλεκόμενους φορείς και υπηρεσίες, οι οποίοι δεν μερίμνησαν να λάβουν έγκαιρα μέτρα για την καταπολέμηση του δάκου. Στην Ελλάδα όμως οι ευθύνες δεν υφίστανται…».

Χαρ. Γεωργιόπουλος, παραγωγός

«Η καθίζηση που παρατηρείται φέτος γύρω από την παραγωγή του λαδιού, θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις  για τους κατοίκους του Νομού, που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε αυτό το προϊόν. Έτσι κοντά στα υπόλοιπα οικονομικά προβλήματα που προκύπτουν πολύ συχνά για τους παραγωγούς, έρχεται να προστεθεί και το μείζον θέμα της μεγάλης πτώσης στην ποσότητα του ελαιολάδου».

Ανδρ. Μήλιος, παραγωγός

«Οι επιπτώσεις από την ελλιπή δακοκτονία που έγινε στα περισσότερα τμήματα του Νομού, είναι ιδιαίτερα εμφανείς στην παραγωγή ελαιολάδου, που φέτος παρουσιάζεται  πολύ μειωμένη. Κάτι τέτοιο όμως αποτελεί σημαντικό πλήγμα για την τοπική οικονομία, που σε πολύ μεγάλο βαθμό βασίζεται στο λάδι».

protinews.gr

 

Αγροτικές Ειδήσεις

  • Σε τροχιά "ανάστασης" φαίνεται πως έχουν µπει οι συνεταιρισµοί στη χώρα µας, βελτιώνοντας σταδιακά την αρνητική εικόνα κακοδιαχείρισης, υπερχρέωσης και χρεοκοπίας των τελευταίων δεκαετιών, που είχε οδηγήσει σε απαξίωση τη συνεταιριστική ιδέα.

  • Την παράταση του χρόνου της εμπρόθεσμης καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς έτους 2018, έως τις 31 Ιουλίου 2019, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛ.Γ.Α, κατά τη συνεδρίασή του στις 22/03/2019 με την με την αριθ. 42/22.3.2019 απόφασή του.

  • Τα τιμολόγια των αρδευτικών υπηρεσιών προσδιορίζονται από τους παρόχους των υπηρεσιών αυτών (ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ, ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού) και αυτό πρέπει να γίνει έως το τέλος Ιουνίου 2019. Αυτό τονίστηκε στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποίησε ο Αν. ΥΠΕΝ κ. Σωκράτης Φάμελλος με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστό και Προέδρους ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ της Θεσσαλίας. Επίσης το «περιβαλλοντικό τέλος», δηλαδή η οικονομική συνεισφορά του τελικού χρήστη ανά κυβικό μέτρο καταναλωθέντος ύδατος, που αντιστοιχεί στο περιβαλλοντικό κόστος και στο κόστος πόρου, θα το τεκμηριώσει ο φορέας άρδευσης. Όπως επισημαίνει το ΥΠΕΝ, οι πάροχοι των αρδευτικών υπηρεσιών πρέπει να υπολογίσουν το…

  • Υπογράφτηκαν σήμερα από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρο Αραχωβίτη, οι αποφάσεις που καθορίζουν το ύψος των συνδεδεμένων με την παραγωγή ενισχύσεων για επτά σημαντικές καλλιέργειες το έτος 2018. Δείτε  στον παρακάτω πίνακα αναλυτικά τα ποσά ανά στρέμμα:

  • Η ελιά (Olea europaea L.) είναι το πιο εμβληματικό δένδρο της Μεσογείου και καλλιεργείται από την αρχαιότητα σε όλες τις χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο θάλασσα.

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Έρευνα

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd