Η Ελλάδα δεν μπορεί να μπει στην αγορά ελαιολάδου της Γαλλίας με αξία λίτρου 30€

Με μερίδιο κάλυψης της αγοράς άνω του 60%, το ισπανικό ελαιόλαδο κυριαρχεί στην γαλλική αγορά.

 

Στην Γαλλία – μια χώρα με χαμηλή εγχώρια παραγωγή αλλά ταυτόχρονα υψηλή εγχώρια κατανάλωση –  απαιτούνται υψηλές εισαγωγές προκειμένου να καλυφθεί η εγχώρια ζήτηση (σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου, περίπου 4.600 τόνοι ετήσια παραγωγή – 110.000 τόνοι ετήσια κατανάλωση κατά μέσο όρο την τελευταία δεκαετία).

Η Ελλάδα είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός ελαιολάδου παγκοσμίως. Παρόλα αυτά, οι ελληνικές εξαγωγές εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου προς τη Γαλλία ανήλθαν σε μόλις 4,1 εκ. ευρώ σε αξία (η συνολική αξία γαλλικών εισαγωγών του προϊόντος ανήλθε σε 295 εκατ. ευρώ το 2017) και 787 τόνους σε ποσότητα, καταλαμβάνοντας μερίδιο μόλις 1,4% σε όρους αξίας και το 1,1% σε όρους ποσότητας επί των συνολικών εισαγωγών του εν λόγω προϊόντος από τη Γαλλία.

Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο – Στην 5η θέση η Ελλάδα

Οι γαλλικές εισαγωγές εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου ανήλθαν το 2017 σε 295 εκ. ευρώ. Το συντριπτικό μερίδιο των προϊόντων προήλθε από τα κ-μ της Ε.Ε. σε ποσοστό 84,4%.

Μεταξύ των προμηθευτών της Γαλλίας, την πρώτη θέση καταλαμβάνει η Ισπανία, με εντυπωσιακό μερίδιο 58,5% και ύψος εξαγωγών 172,7 εκ. ευρώ. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Ιταλία, με μερίδιο 21,2% και συνολική αξία εξαγωγών 62,7 εκ. ευρώ, και ακολουθούν η Τυνησία, με μερίδιο 15,1% και ύψος εξαγωγών 44,5 εκ. ευρώ και η Πορτογαλία, με μερίδιο 2% και αξία εξαγωγών 5,9 εκ. ευρώ.

Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 5η θέση μεταξύ των προμηθευτών της Γαλλίας, με μερίδιο αρκετά χαμηλό στο 1,4% και συνολική αξία εξαγωγών 4,1 εκ. ευρώ.

Τι προτιμούν οι Γάλλοι καταναλωτές

Πολλά είναι τα υποκατάστατα ελαιολάδου στη γαλλική αγορά, με κυρίαρχο φυτικό έλαιο, το ηλιέλαιο. Το ελαιόλαδο κατέχει μόλις το 25,2%.

Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου, οι Γάλλοι καταναλωτές καταναλώνουν σταθερά άνω των 100 χιλ. τόνων ελαιολάδου ετησίως, επίδοση που τους κατατάσσει διαχρονικά στην 4η θέση παγκοσμίως ως προς την ποσότητα ελαιολάδου που καταναλώνουν. Προηγούνται η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα.

Οι τιμές – Στην κορυφή τα Π.Ο.Π.

Οι τιμές του ελαιολάδου και των διαφόρων κατηγοριών του παρουσιάζουν μεγάλη κλιμάκωση με επίπεδο εκκίνησης τα 4,5 ευρώ/λίτρο για ελαιόλαδο ή και αναμεμειγμένο ελαιόλαδο.

Οι τιμές αυξάνονται αναλόγως με τα χαρακτηριστικά του προϊόντος και την κατηγορία του ελαιολάδου. Η τιμή π.χ. ενός βιολογικού ελαιολάδου κυμαίνεται από 6,5 έως 15 ευρώ ανά λίτρο, ενώ για προϊόντα Π.Ο.Π (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) η τιμή υπερβαίνει τα 30 ευρώ ανά λίτρο.

 

 

 

Αγροτικές Ειδήσεις

  • Τα τιμολόγια των αρδευτικών υπηρεσιών προσδιορίζονται από τους παρόχους των υπηρεσιών αυτών (ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ, ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού) και αυτό πρέπει να γίνει έως το τέλος Ιουνίου 2019. Αυτό τονίστηκε στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποίησε ο Αν. ΥΠΕΝ κ. Σωκράτης Φάμελλος με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστό και Προέδρους ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ της Θεσσαλίας. Επίσης το «περιβαλλοντικό τέλος», δηλαδή η οικονομική συνεισφορά του τελικού χρήστη ανά κυβικό μέτρο καταναλωθέντος ύδατος, που αντιστοιχεί στο περιβαλλοντικό κόστος και στο κόστος πόρου, θα το τεκμηριώσει ο φορέας άρδευσης. Όπως επισημαίνει το ΥΠΕΝ, οι πάροχοι των αρδευτικών υπηρεσιών πρέπει να υπολογίσουν το…

  • Υπογράφτηκαν σήμερα από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρο Αραχωβίτη, οι αποφάσεις που καθορίζουν το ύψος των συνδεδεμένων με την παραγωγή ενισχύσεων για επτά σημαντικές καλλιέργειες το έτος 2018. Δείτε  στον παρακάτω πίνακα αναλυτικά τα ποσά ανά στρέμμα:

  • Η ελιά (Olea europaea L.) είναι το πιο εμβληματικό δένδρο της Μεσογείου και καλλιεργείται από την αρχαιότητα σε όλες τις χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο θάλασσα.

  • Μόνο στη Δυτική Ελλάδα, μέχρι στιγμής, έχουν υποβληθεί περισσότερες από 2.600 αιτήσεις για αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, περισσότερες από 1.800 στους νομούς Αχαΐας και Ηλείας, ενώ άλλες 620 αιτήσεις έχουν υποβληθεί από παραγωγούς της Αιτωλοακαρνανίας.

  • Στα Αρωματικά & Φαρμακευτικά Φυτά είναι αφιερωμένη η 5η επιστημονική συνάντηση ενημέρωσης της παραγωγικής βάσης, που διοργανώνει το Κέντρο ΔΗΜΗΤΡΑ Δράμας σε συνεργασία με το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Ανατολικής Μακεδονίας.

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Έρευνα

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd