Σκληρή ανακοίνωση των Κτηνοτρόφων κατά του ΕΛΓΟ

Με μια σκληρή ανακοίνωση η Ένωση Νέων αγροτών Ν. Ιωαννίνων καταγγέλλει  την “ανευθυνότητα”, όπως λέει, του ΥπΑΑΤ και ΕΛΓΟ ενώ κατηγορεί και τον υπουργό Αγροτικής ανάπτυξης κ. Αποστόλου για τα χαμένα κονδύλια της ΕΕ για τα προγράμματα προώθησης της Φέτας στο Εξωτερικό.

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Σήμερα, 2018 και κανείς δεν θα περίμενε να παίζονται τόσα παιχνίδια στην πλάτη της κτηνοτροφίας.

Ακούμε κάθε μέρα για μειώσεις στην τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος, μειώσεις που αγγίζουν ακόμη και τα 20 λεπτά.

Σαν να μην έφταναν αυτά τα προβλήματα ξαφνικά μαθαίνουμε ότι μας ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Ένωση 6.500.000 ευρώ για την υλοποίηση δυο προγραμμάτων προώθησης της φέτας στο εξωτερικό. Όμως το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μέσω του οργανισμού του, ΕΛΓΟ Δήμητρα τα περιφρόνησε και τα πέταξε στα σκουπίδια.

Πως το έκανε αυτό;

Για να εισπραχθεί αυτό το ποσό έπρεπε να αναδειχθεί ένας εκτελεστικός φορέας για το έργο. Ο ΕΛΓΟ δεν πρόλαβε μέσα στον προβλεπόμενο χρόνο και ζήτησε μέσω του υπουργείου μία παράταση από την ΕΕ. Βέβαια του ΕΛΓΟ δεν έφτασε και πάλι ο χρόνους. Ζητήθηκε 2η και 3η παράταση αλλά και πάλι ο ΕΛΓΟ δεν μπόρεσε να τα καταφέρει.

ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ. Είναι η λέξη που μπορεί να χαρακτηρίσει όλο αυτό το φιάσκο.

ΑΝΕΥΘΥΝΟΙ. Είναι η λέξη που χαρακτηρίζει τους υπαλλήλους αυτού του οργανισμού και τον ίδιο τον Υπουργό Βαγγέλη Αποστόλου ο οποίος τους είχε υπό την εποπτεία του και βάζοντας πάντα τους λάθους ανθρώπους στις λάθος θέσεις.

Δυστυχώς για την Ένωση Νέων Αγροτών Ιωαννίνων το υπουργείο είναι το ίδιο ανεύθυνο όπως ο ΕΛΓΟ Δήμητρα. Ο κ. Αποστόλου άφησε εν γνώση του να γίνουν όλες αυτές οι καθυστερήσεις. Ας αφήσει λοιπόν στην άκρη τα κόλπα του και τις κινήσεις εντυπωσιασμού με το “ξήλωμα” του ΔΣ του ΕΛΓΟ και ας βγει να παραδεχτεί τα δικά του λάθη.

Δυστυχώς με τέτοιος ανθρώπους στην ηγεσία του Υπουργείου γίνεται αφανισμός των κτηνοτρόφων και δεν θα μας πάρουν μόνο την φέτα. Θα μας πάρουν τα πάντα!

ΕΝΩΣΗ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

Ν. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Σχόλιο e-geoponoi.gr

Στην  Ένωση Νέων Αγροτών Ιωαννίνων , θα πρέπει πρώτα να αναλογιστούν από πού προκύπτει το πρόβλημα. Ίσως υπάρχει ανικανότητα, αλλά ίσως και ανεπάρκεια. Γιατί εάν ο ΕΛΓΟ, που είναι μια Δημόσια Υπηρεσία, είχε την καλή πρόθεση 3 φορές να ζητήσει παράταση, για να πάρουν το πρόγραμμα των 6,500,000 € για την φέτα, παρόλα αυτά δεν πρόλαβε να καταθέσει το πρόγραμμα. Γιατί;

Μήπως στην εποχή των Μνημονίων δεν υπάρχει το επαρκές Γεωτεχνικό  προσωπικό για να υλοποιήσει τέτοιες δράσεις; Όταν λοιπόν ψηφίζουν κυβερνήσεις (όλων των κομμάτων) που υλοποιούν τα Μνημόνια, αυτές είναι οι συνέπειες κύριοι.

Γιατί μιλάμε για Δημόσια Υπηρεσία. Ας βγουν να υποστηρίξουν ότι θέλουν μια Ιδιωτική εταιρεία που θα πληρώνουν από την τσέπη τους.

Από την άλλη το πρόγραμμα είναι για την προώθηση της φέτας στο εξωτερικό. Από ότι ξέρουμε την φέτα την φτιάχνουν ιδιωτικές εταιρείες που πληρώνουν τους κτηνοτρόφους με τιμή γάλακτος σε τιμή κάτω του κόστους παραγωγής. Γιατί λοιπόν καίγονται οι φτωχοί κτηνοτρόφοι και όχι οι επιχειρήσεις που θα έπαιρναν τζάμπα τα λεφτά από το πρόγραμμα; Γιατί βγαίνουν μπροστά αυτοί;

Θα πει κάποιος ότι η αγορά είναι αλυσίδα. Δηλαδή, πουλάει ο ιδιώτης φέτα, αγοράζει ο ιδιώτης γάλα από Έλληνες παραγωγούς – κερδίζουν όλοι την προστιθέμενη αξία. Ή μήπως δεν είναι έτσι;

Κάπου χαλάει το πράγμα……

Last modified on Τρίτη, 22 Μάιος 2018 09:05

Αγροτικές Ειδήσεις

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Έρευνα

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
DMC Firewall is a Joomla Security extension!