Βόμβα Κομισιόν: Επιτρέπονται οι κατασχέσεις επιδοτήσεων για χρέη αγροτών

Ποσά κοινοτικών επιδοτήσεων, που βρίσκονται σε τραπεζικούς λογαριασμούς Ελλήνων αγροτών, καλώς κάνουν και κατάσχονται από το ελληνικό δημόσιο, για εξόφληση των χρεών των αγροτών σε εφορίες και φορείς κοινωνικής ασφάλισης.

 

Αυτό συμπεραίνει, προς απογοήτευση όλων των Ελλήνων αγροτών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην απάντησή της, σε αναφορά που υπέβαλλε τον περασμένο Ιούλιο ο Ευάγγελος Τσιομπανίδης (0253/2017)  εξ ονόματος του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Κόμματος Ελλάδας, διαμαρτυρόμενος για το γεγονός ότι, το ελληνικό δημόσιο κατάσχει από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών οφειλές προς αυτό.

Ο κ. Τσιομπανίδης χαρακτήρισε τις ενέργειες αυτές παράνομες, αναφέροντας ότι, στα υπόλοιπα αυτών των λογαριασμών περιλαμβάνονται και ποσά επιδοτήσεων που οι αγρότες έχουν λάβει στα πλαίσια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ και η κατάσχεση τους δημιουργεί σημαντικά προβλήματα ρευστότητας και επιβίωσης στους δικαιούχους.

Όπως δε τονίζεται στην αναφορά, παρόλο που η ελληνική κυβέρνηση εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία τυχόν κατασχεθέντα ποσά επιδοτήσεων απελευθερώνονται άμεσα με την προσκόμιση βεβαίωσης σχετικά με το ύψος της επιδότησης, η βεβαίωση αυτή δεν χορηγείται από την αρμόδια υπηρεσία (ΟΠΕΚΕΠΕ), με αποτέλεσμα οι ευρωπαϊκές επιδοτήσεις να παραμένουν δεσμευμένες στους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Στην απάντηση της η Κομισιόν, αφού διαβεβαιώνει ότι η διαδικασία που εφαρμόζει ο ελληνικός οργανισμός πληρωμών (ΟΠΕΚΕΠΕ) για την καταβολή πληρωμών σε δικαιούχους ευθυγραμμίζεται με τις διατάξεις του εφαρμοστέου νομικού πλαισίου για την Κοινή Γεωργική Πολιτική και ότι οι πληρωμές καταβάλλονται στο ακέραιο στους δικαιούχους (ή στους εντολοδόχους τους), στους τραπεζικούς λογαριασμούς που έχουν ορίσει, επικαλείται απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (υπόθεση C-132/953 BentJensen), σύμφωνα με την οποία:

  • Το ενωσιακό δίκαιο δεν απαγορεύει σε κράτος μέλος να προβαίνει σε συμψηφισμό του ποσού που οφείλεται στον δικαιούχο ενισχύσεως βάσει ενωσιακής πράξεως με τις ανεξόφλητες απαιτήσεις του κράτους μέλους αυτού, εφόσον η πρακτική αυτή δεν παρακωλύει την εύρυθμη λειτουργία των κοινών οργανώσεων των γεωργικών αγορών, εφόσον δεν θίγεται η αποτελεσματικότητα του ενωσιακού δικαίου και εφόσον διασφαλίζεται η ίση μεταχείριση των γεωργών.
  • Τα κράτη μέλη διαθέτουν τη δυνατότητα, υπό τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις που ορίζονται στην υπόθεση BentJensen, να συμψηφίζουν γεωργικές πληρωμές με χρέη που εκκρεμούν προς το κράτος μέλος.
  • Τα μέτρα με τα οποία ένα κράτος μέλος δύναται να ανακτήσει τα οφειλόμενα ποσά (μέσω τραπεζικών λογαριασμών), π.χ. χρέη ή εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, υπόκεινται στο εθνικό δίκαιο και δεν καλύπτονται από την ενωσιακή νομοθεσία.

Η Κομισιόν καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο συμψηφισμός των εισερχόμενων ενωσιακών πληρωμών με τα υφιστάμενα χρέη στον τραπεζικό λογαριασμό μεμονωμένου γεωργού δεν παραβαίνει τους εφαρμοστέους κανόνες της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής.

Πηγή: Νίκος Ρούσσης, reporter.gr

 

 

Αγροτικές Ειδήσεις

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Έρευνα

  • Σημαντικά στοιχεία για την σωστή λίπανση των ελαιόδεντρων προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο της παρενιαυτοφορίας (η κατάσταση όπου ενώ το δέντρο βρίσκεται σε πλήρη καρποφορία, την επόμενη χρονιά παρατηρείται απότομη πτώση της παραγωγής του) παρουσιάζει πρόσφατη διεθνής πανεπιστημιακή έκθεση.

  • Στη δημιουργία ενός αισθητήρα με τη μορφή ταινίας, ο οποίος είναι σε θέση να δώσει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τις ποσότητες του νερού που απορροφούν και μετακινούν τα φυτά (από τις ρίζες έως τα φύλλα) δημιούργησαν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Αϊόβα των Ηνωμένων Πολιτειών.

  • Η Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων (ΑΠΧ) απειλεί να εξαπλωθεί στην Ευρώπη. Τι θα πρέπει να γνωρίζετε

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
Our website is protected by DMC Firewall!