Αύξηση 18,3% της τιμής του ελαιολάδου μέσα σε 12 μήνες

Αύξηση 18,3% κατέγραψε σε ετήσια βάση το Σεπτέμβριο η τιμή του ελαιολάδου, όταν ο πληθωρισμός σημείωσε άνοδο 1% σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2016.

 

Η αύξηση της τιμής του λαδιού αποδίδεται στη μικρή παραγωγή της περυσινής ελαιοκομικής περιόδου. Ωστόσο και η εφετινή παραγωγή αναμένεται να κινηθεί σε χαμηλά επίπεδα λόγω των καιρικών συνθηκών και των υψηλών θερμοκρασιών που δεν ευνόησαν τα ελαιόδεντρα.

Το ακριβό λάδι αποθαρρύνει τους ήδη αδύναμους καταναλωτές από το να αγοράσουν τυποποιημένο ελαιόλαδο και στρέφονται είτε σε προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας είτε στην κατανάλωση χύμα ελαιολάδου.

Εξαιτίας της στροφής αυτής των καταναλωτών οι βιομηχανίες παραγωγής τυποποιημένου ελαιολάδου υφίστανται έντονο ανταγωνισμό από τη διακίνηση χύμα προϊόντος, με αποτέλεσμα εταιρείες του κλάδου που άλλοτε κατέγραφαν κέρδη σήμερα να καταγράφουν ζημιές.

Το ποσοστό συγκέντρωσης στην αγορά τυποποιημένου ελαιολάδου είναι αρκετά υψηλό, γεγονός που αυξάνει τον ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων, οι οποίες προσπαθούν να διατηρήσουν τα μερίδια που κατέχουν στην αγορά με κάθε τρόπο (π.χ. προσφορές).

Το μεγαλύτερο πρόβλημα του κλάδου, ωστόσο, είναι το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις τυποποίησης ελαιολάδου εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν αθέμιτο ανταγωνισμό από τους παραγωγούς που διακινούν χύμα ελαιόλαδο, παρά τη σχετική απαγόρευση που ισχύει από την ΕΕ.

 

Πηγή: insider.gr / Θανάσης Κουκάκης 

Αγροτικές Ειδήσεις

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Έρευνα

  • Η εποχή της άνοιξης έρχεται όλο και πιο νωρίς στον πλανήτη μας και πουθενά δεν είναι αυτό τόσο αισθητό, όσο στο Βόρειο Πόλο και γενικότερα στα υψηλά γεωγραφικά πλάτη,

  • Τεχνητή νοημοσύνη που βοηθά τους νεογέννητους χοίρους να επιβιώσουν τους πρώτους μήνες της ζωής τους, και μετά αποφασίζει ποιες χοιρομητέρες θα πάνε προς σφαγή, έχει αναπτυχθεί και αρχίζει να χρησιμοποιείται σε φάρμες εκτροφής χοίρων στην Κίνα.

  • Σημαντικά στοιχεία για την σωστή λίπανση των ελαιόδεντρων προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο της παρενιαυτοφορίας (η κατάσταση όπου ενώ το δέντρο βρίσκεται σε πλήρη καρποφορία, την επόμενη χρονιά παρατηρείται απότομη πτώση της παραγωγής του) παρουσιάζει πρόσφατη διεθνής πανεπιστημιακή έκθεση.

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd