Μειώθηκαν οι εκτάσεις καλαμποκιού. Μάχη για τις τιμές

Σε λίγες μέρες, ολοκληρώνεται ο αλωνισμός του καλαμποκιού σε όλη τη χώρα. Με τις τιμές στη γειτονική Βουλγαρία και Ρουμανία να είναι μειωμένες κατά 30% περίπου από ό,τι στη Δυτική Ευρώπη, οι πιέσεις που δέχεται ο Έλληνας καλλιεργητής είναι μεγάλες.

 

Η κατάσταση επιδεινώνεται από τις σταθεροποιητικές ή πτωτικές τάσεις της παγκόσμιας αγοράς ευρύτερα, καθώς και από την έλλειψη ρευστότητας. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλές συμφωνίες «κλείνονται» στο χωράφι, ενώ πολλές αγοραπωλησίες θα ολοκληρωθούν με την καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης το επόμενο διάστημα.

Πλήγμα, όμως, έχουν δεχτεί και οι φετινές στρεμματικές αποδόσεις, καθώς οι κλιματολογικές συνθήκες και οι εντομολογικές, κυρίως, προσβολές, όπως η diabrotica, τις κράτησαν σε χαμηλότερα επίπεδα.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα ypaithros.gr η εικόνα στη Θεσσαλία έχει ως εξής:

Περίπου 450.000 στρέμματα (πέρυσι 550.000 στρ.) καλαμποκιού σπάρθηκαν φέτος στη Θεσσαλία, με τους νομούς Τρικάλων και Λάρισας να πρωταγωνιστούν, ενώ λίγα στρέμματα μπήκαν και στη Μαγνησία. Σύμφωνα με τους γεωπόνους, το καλαμπόκι «έπεσε θύμα της αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών που επιχειρούν οι παραγωγοί». Το αξιοσημείωτο αυτής της χρονιάς είναι οι μεγάλες καταστροφές που προκάλεσαν στις καλλιέργειες τα αγριογούρουνα και η επανεμφάνιση της diabrotica virgifera.

Η ΕΑΣ Βόλου προσπάθησε και φέτος να παρέμβει δυναμικά στην αγορά, αγοράζοντας περίπου 3.500 τόνους με 17,5 λεπτά/κιλό, χωρίς όμως να την ακολουθήσουν οι ιδιώτες. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης, Νικήτα Πρίντζο, «η παραγωγή ποιοτικά ήταν καλή, ενώ η μέση στρεμματική απόδοση κυμάνθηκε στα 1.500 κιλά/στρ. στην περιοχή του Βελεστίνου και 1.200 κιλά/στρ. στην περιοχή του Πηλίου». Επειδή η παραγωγή στη Μαγνησία πήγε καλά, η ΕΑΣ Βόλου δεν κατάφερε να αγοράσει επιπλέον ποσότητες, όπως σχεδίαζε, από τη γειτονική επαρχία Φαρσάλων (πέρυσι, η ΕΑΣ Βόλου έδωσε 16 λεπτά συν 2 λεπτά έξτρα στον παραγωγό).

 

Όσον αφορά τον Συνεταιρισμό ΘΕΣγη, ο οποίος εφαρμόζει συμβολαιακή γεωργία, αυτός προσέφερε στα μέλη του κατώτερη τιμή 17 λεπτά, ενώ η μέση στρεμματική απόδοση (στα 5.000 στρ. των μελών του) κυμάνθηκε στα 1.400-1.500 κιλά/στρ. Η συγκομιδή καλαμποκιού για τους παραγωγούς του ΘΕΣγη, αυτήν τη στιγμή, βρίσκεται περίπου στο 90% και η διοίκηση του συνεταιρισμού ευελπιστεί ότι με την ολοκλήρωσή της το τονάζ θα αγγίξει τους 4.000 τόνους. Η τιμή ακόμη δεν έχει καθοριστεί, καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί τα συμβόλαια πώλησης. Λογικά, έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, θα οριστικοποιηθεί.

Αγροτικές Ειδήσεις

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Έρευνα

  • Η εποχή της άνοιξης έρχεται όλο και πιο νωρίς στον πλανήτη μας και πουθενά δεν είναι αυτό τόσο αισθητό, όσο στο Βόρειο Πόλο και γενικότερα στα υψηλά γεωγραφικά πλάτη,

  • Τεχνητή νοημοσύνη που βοηθά τους νεογέννητους χοίρους να επιβιώσουν τους πρώτους μήνες της ζωής τους, και μετά αποφασίζει ποιες χοιρομητέρες θα πάνε προς σφαγή, έχει αναπτυχθεί και αρχίζει να χρησιμοποιείται σε φάρμες εκτροφής χοίρων στην Κίνα.

  • Σημαντικά στοιχεία για την σωστή λίπανση των ελαιόδεντρων προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο της παρενιαυτοφορίας (η κατάσταση όπου ενώ το δέντρο βρίσκεται σε πλήρη καρποφορία, την επόμενη χρονιά παρατηρείται απότομη πτώση της παραγωγής του) παρουσιάζει πρόσφατη διεθνής πανεπιστημιακή έκθεση.

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd