Προθεσμία 10 ημερών στους αγρότες για να τακτοποιήσουν την έκτασή τους

Δέκα μέρες προθεσμία έχουν οι αγρότες προκειμένου να τακτοποιήσουν την έκτασή τους και να διασφαλίσουν την επιδότησή τους στον βαθμό που τα αγροτεμάχιά τους εμφανίζονται να έχουν επικάλυψη με δασική έκταση.

Με βάση τη σχετική ΚΥΑ των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, οι ενστάσεις θα περάσουν από τον έλεγχο του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) προκειμένου να διασταυρωθεί ότι η έκταση είναι ενταγμένη στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Υποβολής Δηλώσεων (ΟΣΔΕ) κατά την περίοδο 2014-2017. 

Συγκεκριμένα, με βάση την ΚΥΑ «δεν απαιτείται η προσκόμιση βεβαίωσης ένταξης της έκτασης στο ΟΣΔΕ, αλλά ταυτοποίηση της έκτασης μόνο με την προσκόμιση του τοπογραφικού διαγράμματος». 

Σημειώνεται ότι η Εθνικό Κτηματολόγιο δημιουργεί εφαρμογή, στην οποία έχει πρόσβαση η Δασική Υπηρεσία, προκειμένου η τελευταία να διαπιστώνει εάν το εξαρτημένο τοπογραφικό που προσκομίζεται και αφορά την έκταση περιέχεται εντός του ευρύτερου γεωχωρικού περιγράμματος των εκτάσεων που έχουν ενταχθεί στο ΟΣΔΕ, τόσο κατά το τρέχον έτος όσο και την τελευταία τριετία (2014-2015- 2016).

 

Η δήλωση ΟΣΔΕ αποτελεί για το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης «δικλίδα ασφαλείας» ενάντια στην καταπάτηση δασικών εκτάσεων. 

Συνοπτικά, με βάση και τις προηγούμενες διατάξεις που νομοθετήθηκαν πρόσφατα ισχύουν τα εξής:

Εφόσον η έκταση έχει χαρακτηριστεί ΔΑ ή ΧΑ (εκχερσωμένη δασική ή χορτολιβαδική έκταση και δεν είναι ιδιωτικό χορτολίβαδο), τότε οι ενδιαφερόμενοι πολίτες μπορούν έως τις 27/7/2017 να υποβάλουν αίτηση ατελώς στο Δασαρχείο της περιοχής τους:

- είτε για εξαγορά της έκτασης εφόσον η εκχέρσωση έχει γίνει προ του 1975,
- είτε για χρήση (έγκριση επέμβασης) της έκτασης εφόσον η εκχέρσωση έχει γίνει μέχρι το 2007.

1) Εάν αιτηθούν την εξαγορά, τότε θα χρειαστεί να υποβάλουν στο Δασαρχείο:
Αίτηση εξαγοράς.
Τοπογραφικό διάγραμμα με συντεταγμένες κορυφών, βασιζόμενες στο Εθνικό Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς (ΕΓΣΑ 87).
Αποδεικτικό χρήσης της έκτασης προ του 1975.

2) Εάν αιτηθούν τη χρήση (έγκριση επέμβασης), τότε θα χρειαστεί να υποβάλουν στο Δασαρχείο:
Αίτηση χρήσης (έγκριση επέμβασης).
Τοπογραφικό διάγραμμα με συντεταγμένες κορυφών, βασιζόμενες στο Εθνικό Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς (ΕΓΣΑ 87).

Την ίδια ώρα ανακοινώθηκε στο σύστημα της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης 2017 ότι έχουν αναρτηθεί οι ΑΦΜ στους οποίους υπάρχουν επικαλύψεις αγροτεμαχίου ή αγροτεμαχίων με τους δασικούς χάρτες μετά τον έλεγχο που διενήργησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ στις αιτήσεις (ΕΑΕ2017).

Ανασφάλεια για 130.000 παραγωγούς

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι για μεγάλο αριθμό παραγωγών, που εκτιμάται στις 120-130 χιλιάδες, τα στοιχεία της δήλωσης ΟΣΔΕ δεν «κουμπώνουν» με τους δασικούς χάρτες, γεγονός που δημιουργεί έντονη ανασφάλεια μήπως υπάρξουν προβλήματα τόσο σχετικά με το να χαθούν καλλιέργειες όσο και επιδοτήσεις. 

Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πάνω από 440.000 δηλωμένα αγροτεμάχια στην Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης 2017 που επικαλύπτονται ολικώς ή μερικώς με δασικούς χάρτες. 

Εκτιμάται επίσης ότι η επικαλυπτόμενη έκταση με δασικούς χάρτες ξεπερνάει το 1,3 εκατ. στρέμματα. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στη Θεσσαλία, στην Πελοπόννησο και τη Στερεά Ελλάδα. Σύμφωνα πάντως με την ανακοίνωση από τα συναρμόδια υπουργεία προκύπτει ότι «όλες οι αιτήσεις είναι ατελώς, δηλαδή χωρίς κόστος για τους αγρότες, και ότι διασφαλίζονται όλες οι επιδοτήσεις, δηλαδή υποστηρίζονται ο αγροτικός κόσμος και το περιβάλλον και αποκαθίσταται η κανονικότητα».

Πηγή: Ναυτεμπορική

Αγροτικές Ειδήσεις

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Έρευνα

  • Σημαντικά στοιχεία για την σωστή λίπανση των ελαιόδεντρων προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο της παρενιαυτοφορίας (η κατάσταση όπου ενώ το δέντρο βρίσκεται σε πλήρη καρποφορία, την επόμενη χρονιά παρατηρείται απότομη πτώση της παραγωγής του) παρουσιάζει πρόσφατη διεθνής πανεπιστημιακή έκθεση.

  • Στη δημιουργία ενός αισθητήρα με τη μορφή ταινίας, ο οποίος είναι σε θέση να δώσει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τις ποσότητες του νερού που απορροφούν και μετακινούν τα φυτά (από τις ρίζες έως τα φύλλα) δημιούργησαν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Αϊόβα των Ηνωμένων Πολιτειών.

  • Η Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων (ΑΠΧ) απειλεί να εξαπλωθεί στην Ευρώπη. Τι θα πρέπει να γνωρίζετε

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
Our website is protected by DMC Firewall!