Η Βραζιλία στηρίζει την παραγωγή ελαιολάδου

Ώθηση στην ντόπια ελαιοκομία θέλει να δώσει το Υπουργείο Γεωργίας της Βραζιλίας με τη δημιουργία μόνιμης επιτροπής ελαιοκομίας.

Οι ανακοινώσεις γίνονται λίγες μέρες μετά τις αποκαλύψεις του ίδιου υπουργείου για φαινόμενα νοθείας που εντοπίστηκαν μετά από ελέγχους στην αγορά.

"Προτεραιότητα" η οργάνωση και ανάπτυξη της ντόπιας ελαιοκομίας
Η οργάνωση της παραγωγικής αλυσίδας της ελαιοκομίας είναι μια από τις προτεραιότητες του Υπουργείου Γεωργίας (MAPA) της Βραζιλίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του. Πρόσφατα, δημιουργήθηκε στο υπουργείο "Μόνιμη Επιτροπή Βραζιλιάνικης Ελαιοκομίας", η οποία εργάζεται για την κατάρτιση των Τεχνικών Κανονισμών για τον κλάδο, που θα θέσουν το νομικό και τεχνικό πλαίσιο. Η ελαιοκομία αναπτύσσεται κυρίως στις πολιτείες Rio Grande do Sul, Minas Gerais και στο São Paulo, καλύπτει περίπου 5.000 εκτάρια και έχει δημιουργήσει 5 χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Οι περιοχές στα Νότια και Νοτιοανατολικά της χώρας είναι οι πιο κατάλληλες για ελαιοκαλλιέργεια, εξαιτίας του κλίματός τους. Έξι εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε 74 δήμους της χώρας έχουν αναλάβει την επεξεργασία και τυποποίηση της ελιάς που συλλέγεται στη χώρα. Η παραγωγή ελαιολάδου για το 2017 υπολογίζεται στα 60 χιλιάδες λίτρα, σε αντίθεση με τα 30 χιλιάδες λίτρα που ήταν η παραγωγή του 2016 (χρονιά που ο κλάδος "χτυπήθηκε" από βροχές).

"Δεν υπάρχει ακόμα εθνικό πρότυπο για την ελαιοκομία, το οποίο να καθορίζει την ποιότητα ή κάποιο συγκεκριμένο σύστημα παραγωγής", δηλώνει ο επικεφαλής της διεύθυνσης Παραγωγής και Ανάπτυξης της πολιτείας Rio Grande do Sul, κ. Ricardo Furtado. Ακόμα, σύμφωνα με τον ίδιο, λείπουν οι κανονισμοί σχετικά με τη χρήση στην ελαιοκαλλιέργεια χημικών φιλικότερων προς το περιβάλλον. Τα ζητήματα αυτά πρόκειται να λύσει και να οριοθετήσει η αναμενόμενη θέσπιση του εθνικού νομικού πλαισίου.

Η επιτροπή ελαιοκομίας έχει στόχο, ακόμα, να ενισχύσει την βραζιλιάνικη ελαιοκομία σε κοινωνικό, περιβαλλοντολογικό και τεχνολογικά επίπεδο, ώστε ο κλάδος να έχει θετικά αποτελέσματα στην οικονομία, δημιουργώντας κέρδος και θέσεις εργασίας. 

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της "Γραμματείας για τον Παραγωγό και τους Συνεταιρισμούς" Luís Pacheco, σε πρόσφατη συνεδρίαση της επιτροπής στην πόλη São Sepé του Rio Grande do Sul, συζητήθηκαν η εδαφοκλιματική οριοθέτηση των ελαιοκαλλιεργειών -δηλαδή σε ποιά περιοχή μπορούν καλλιεργηθούν ελιές και ποιάς ποικιλίας- , οι ορθές πρακτικές και η δυνατότητα ένταξης της ελαιοκαλλιέργειας στο καθεστώς της "Γεωργίας Χαμηλών Εκπομπών Άνθρακα" (ABC).

Άλλη σημαντική πτυχή, σύμφωνα με τον κ. Pacheco, είναι ότι η ελιά είναι μια μόνιμη καλλιέργεια που μπορεί να καλλιεργηθεί σε μικρούς κλήρους, πράγμα που βοηθάει την υιοθέτηση καλών αγροτικών πρακτικών που θα είναι ωφέλιμες για παραγωγούς και καταναλωτές και θα αναβαθμίζουν τα προϊόντα "Made in Brazil".

Εκτεταμένα φαινόμενα νοθείας
Οι σχετικές ανακοινώσεις, πάντως, του βραζιλιάνικου Υπουργείου Γεωργίας έρχονται λίγες μόνο μέρες μετά τη δημοσιοποίηση από το ίδιο το Υπουργείο στοιχείων για εκτεταμένες περιπτώσεις νοθείας ελαιολάδου που κυκλοφορούσε στη λιανική. Συγκεκριμένα, σε έλεγχους που διενήργησε το υπουργείο σε βάθος 2 χρόνων στα ράφια 12 πολιτειών της Βραζιλίας, 45 από τις 140 μάρκες βρέθηκαν να μην πληρούν τα κριτήρια. Αυτό το νούμερο "μεταφράζεται" σε 207.580 (από τα 322.330) λίτρα που βρέθηκαν προβληματικά ή και νοθευμένα. Οι περισσότερες παρατυπίες βρέθηκαν σε ελαιόλαδα εταιρειών που εισάγουν χύμα ελαιόλαδο από την Αργεντινή.

Η πιο συνηθισμένη πρακτική νοθείας ήταν η ανάμειξη σογιελαίου (σε ποσοστό περίπου 85%) με λαμπάντε (περίπου 15%) και πώλησή του ως ελαιόλαδο. Οι εταιρείες που βρέθηκαν υπεύθυνες τιμωρήθηκαν με πρόστιμο, ενώ εκκρεμούν και δικαστικές διώξεις.

Το MAPA ανακοίνωσε πως οι έλεγχοι στην αγορά θα συνεχιστούν. Η Βραζιλία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εισαγωγέας ελαιολάδου παγκοσμίως.

Πηγή: Υπουργείο Γεωργίας, Κτηνοτροφίας και Διατροφικής Ασφάλειας της Βραζιλίας (MAPA) agricultura.gov.br / olivenews.gr 

Αγροτικές Ειδήσεις

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Έρευνα

  • Σημαντικά στοιχεία για την σωστή λίπανση των ελαιόδεντρων προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο της παρενιαυτοφορίας (η κατάσταση όπου ενώ το δέντρο βρίσκεται σε πλήρη καρποφορία, την επόμενη χρονιά παρατηρείται απότομη πτώση της παραγωγής του) παρουσιάζει πρόσφατη διεθνής πανεπιστημιακή έκθεση.

  • Στη δημιουργία ενός αισθητήρα με τη μορφή ταινίας, ο οποίος είναι σε θέση να δώσει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τις ποσότητες του νερού που απορροφούν και μετακινούν τα φυτά (από τις ρίζες έως τα φύλλα) δημιούργησαν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Αϊόβα των Ηνωμένων Πολιτειών.

  • Η Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων (ΑΠΧ) απειλεί να εξαπλωθεί στην Ευρώπη. Τι θα πρέπει να γνωρίζετε

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
Our website is protected by DMC Firewall!